‘Het hele zorgsysteem is overvraagd’, zegt Gemma Sliedrecht van Stichting STIL. De organisatie biedt al 25 jaar hulp aan ongedocumenteerden in Utrecht, maar ziet nu dat huisartsen die eerder bereid waren om ongedocumenteerden nu aangeven dat ze overvraagd zijn. ‘Dan merk je dat deze doelgroep als eerste buitenspel wordt gezet.’
Ook het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt LOS herkent het probleem. ‘Dit is niet de makkelijkste groep voor huisartsen om er even bij te nemen’, zegt coördinator Rian Ederveen. Er is sprake van een taalbarrière, de tolkentelefoon wordt voor huisartsen niet meer vergoed, en ook het declareren van het consult via een speciaal fonds van het CAK kost extra tijd.
Volgens een recent onderzoek van vakblad Medisch Contact kampen huisartsen met een groot werknemerstekort en een te hoge werkdruk. Ook bleek uit een enquête onder artsen dat maar 1 op de 3 artsen standaard gebruikt maakt van de CAK-regeling om zorg voor ongedocumenteerden te vergoeden. Huisartsen geven aan dat de administratieve rompslomp van het invullen van de declaratieformulieren niet opweegt tegen het geld dat zij terugkrijgen voor één consult.
Hulporganisaties nemen steeds meer taken op zich om te regelen dat ongedocumenteerden toch de zorg krijgen waar ze recht op hebben. Stichting STIL geeft aan dat zij ‘een goede samenwerking hebben’ met de gemeente Utrecht. Daardoor kunnen zij bijvoorbeeld de eigen bijdrage van 5 euro vergoeden die gevraagd wordt per medicijnrecept. Ook vergoeden ze brillen, tandartskosten en – minder vaak – abortussen.
In Rotterdam worden er door Stichting ROS medische paspoorten uitgedeeld, waarmee patiënten bij de huisarts kunnen laten zien dat ze geen documenten hebben, maar wel recht hebben op zorg. En in Amsterdam bestaat er de Amsterdam City Rights App waarin ongedocumenteerden kunnen zien waar ze terecht kunnen met medische klachten.