OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-column Jan Wolkers: Salvador Allende
De column van Jan Wolkers met een herinnering aan de moord op Salvador Allende op 10 september 1973 tijdens een bezoek van de cameraman Mat van Hensbergen aan Jan Wolkers op Texel.
-Telefonie in Nederland 1877-1940
Een gesprek met Onno de Wit over zijn proefschrift 'Telefonie in Nederland 1877-1940' , isbn 90 7572706 2, uitg. Otto Cramwinckel. Gesprek naar aanleiding van de toegenomen telefoongekte in Nederland.
-Duits afluisterstation Langeveld
Hans Olink praat met Hans Knap, auteur van - 'Forschungsstelle Langeveld, Duits afluisterstation in bezet Nederland' , isbn 90 6707 467 5, uitg. De Bataafsche Leeuw. Een boek dat de samenwerking tussen Duitsers en Nederlanders op het gebied van telefonie en telegrafie schetst. (item begint met gescramble bandopnames)
-De Tilburgse actiecultuur in de jaren '70
Kees Slager praat met Alex van Zundert over de actiecultuur in Tilburg in de jaren '70. Dit naar aanleiding van het onlangs verschenen boek: 'Weg van idealen; De Tilburgse actiecultuur van de jaren zeventig en haar erfenis', isbn 90 9011671 0, uitg. Stichting Werkwinkel Tilburg. Alex van Zundert is één van de auteurs.
-Stedenbouw en burgerlijke vrijheid
Deze week verscheen van de Amsterdamse sociaal geograaf Michiel Wagenaar het boek: Stedenbouw en burgerlijke vrijheid. Het is een vergelijkende studie tussen zes Europese hoofdsteden: Parijs, Londen, Brussel, Boedapest, Londen en Amsterdam. Kiki Amsberg ging met Michiel Wagenaar op een strategische plek in het hartje van Amsterdam praten over zijn boek en concentreerde zich daarbij voornamelijk op Amsterdam, de stad die graag had willen lijken op Parijs, maar die allure nooit heeft kunnen bereiken. 'Stedenbouw en burgerlijke vrijheid; De contrasterende carrières van zes Europese hoofdsteden' - Michiel Wagenaar, isbn 90 6868 195 8, uitg. Thoth.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
-Brieven aan de toekomst
Kees Slager vertelt over het project Brieven aan de toekomst. Mensen kunnen nog enkele dagen hun brieven over 15 mei 1998 opsturen. Kees vertelt zelf over het project want het telefooncontact met Ineke Strouken van het Centrum voor Volkscultuur in Utrecht is mislukt.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
Alija, deel 4
De Spoor Terugdocumentaire: Alija! (naar aanleiding van 50 jarig bestaan staat Israël) Een vijfdelige serie over Nederlandse joden die naar Israël emigreerden. Deel 4: Oorlog Voor vrijwel alle joden is de oorlog een tijd van onderduik, vervolging of vernietiging geweest. Toch waren er kleine groepjes joodse jongeren die ondanks de bezetting in verzet kwamen en vluchtpogingen ondernamen naar het heilige land, het toenmalige Palestina Samenstelling: Marnix Koolhaas en Fransien de Smit Presentatie: Kiki Amsberg Geïnterviewden: Mirjam Pinkhof-Waterman; Lettie Rüdelsheim; Rebecca Jacobs; Sophie van Coevorden (vrouw van Sjusju Simon); Louis van Coevorden; Chanan Florsheim.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Kees Slager