OVT

OVT 7 juli 2024

De historicus en de romanschrijver lijken tegenpolen: de één verdiept zich in de feiten, de ander verliest zich in fictie. In de vijfdelige serie Verzonnen verleden gaan journalisten Pieter van Os en Julie Blussé in gesprek over vijf beeldbepalende historische romans. Met deze week: 'Ik, Claudius' met Willemijn van Dijk en Olivier Hekster. Heeft dit boek er echt voor gezorgd dat Romeinse keizers in films een Brits accent hebben?

Verder in OVT: Op reis naar China met Fresco Sam-Sin, Het Spoor Terug: 'De uitvinder van Twijfelachtig' #2, en het vergeten volk van de Daciërs.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De Daciërs, een vergeten volk

Het blinkt met millennia-oud goud en zilver in het Drents Museum vanaf 7 juli. Dan opent de tentoonstelling Dacia – Rijk van goud en zilver. Daarin zijn meer dan vijftig glimmende schatten te zien uit het Roemenië van 2000 voor Christus tot 300 na Christus.

Wie waren de Daciërs? En waarom levert hun geschiedenis tot op de dag van vandaag spanningen op in Oost-Europa? Dat vertelt conservator van het Drents Museum Irini Biezeveld.

Verzonnen Verleden #1: Ik, Claudius

Een epische historische roman vol seks, moordpartijen en machtspolitiek over het leven van een historicus. Kan dat? Ja, als die historicus Claudius heet: de man die in 41 na Christus, na de moord op Caligula, trillend vanachter een gordijn geplukt werd, en tot keizer van het Romeinse Rijk werd gekroond.

De Britse schrijver Robert Graves schreef met de fictieve autobiografie Ik, Claudius in 1934 misschien wel de bekendste historische roman aller tijden. Te gast over dit boek zijn hoogleraar Oude Geschiedenis Olivier Hekster en oudheidkundige Willemijn van Dijk, die ook historische romans schrijft over de keizertijd, zoals Het wit en het purper.

 

OVT op Reis: Fresco Sam-Sin in China

In de zomermaanden vragen we in onze rubriek ‘OVT op reis’ iedere week een kenner naar een historische reisbestemming.

Vandaag is het de beurt aan onze vaste boekrecensent en Mantsjoeroloog Fresco Sam-Sin. Hij neemt ons mee naar de bergen van Guizhou in het zuidwesten van China, een bijzonder gebied dat ooit als onbereikbaar en gevaarlijk werd beschouwd.

Kijk hier voor al onze historische reistips.

Het Spoor Terug: De uitvinder van Twijfelachtig #2

Zondag deel twee van de herhaling van een bijzondere tweedelige documentaire De uitvinder van Twijfelachtig die twintig jaar geleden werd gemaakt door OVT-programmamaker Katinka Baehr.

Een verhaal over Jan Ernst Matzeliger, de man die tot slaaf werd gemaakt op een plantage in Suriname en uiteindelijk uitvinder werd van de revolutionaire schoenzwikmachine in de Verenigde Staten.

Hoe is zijn leven verlopen? En waarom zijn er in de VS kinderboeken en puzzels over hem maar is hij in Suriname vrijwel onbekend? Of is dat inmiddels veranderd?