zomerspecial 'dikke vette leugens'

Onzeker over lichaamshaar, overmatig zweten of cellulite? Presentator Tatjana Almuli duikt in een nieuwe 'Dikke vette leugens' in de wereld van zomerse onzekerheden. Een TikTok-serie die iedereen met ‘zwemkledingangst’ zal steunen en hen misschien zelfs bevrijdt van de druk te moeten voldoen aan het perfecte plaatje.

In een onderzoek* van 3Vraagt/Een Vandaag geeft 68 procent van de vrouwen aan niet comfortabel te zijn in zwemkleding. In de Dikke vette leugens zomerspecial vraagt Tatjana Almuli bezoekers van festivals het hemd van het lijf over hún zomerse onzekerheden. Zijn ze een voetenhater of een voetenlover? En laten ze hun oksel- en beenhaar staan of is dat echt een no go?

kijk de zomerspecial op TikTok

Verder spreekt Tatjana met verschillende gasten, zoals psycholoog Thijs Launspach, die vertelt waarom we onszelf continu vergelijken met elkaar.

Hij gaat ook in op de invloed van reclame en social media op ons zelfbeeld in de zomer. En waarom zweten we eigenlijk, waarom is zonnebrand smeren zo ongelooflijk belangrijk en wat is het nut van beharing? Tatjana spreekt een dermatoloog die al deze vragen beantwoordt. En hoofdredacteur Mandy Woelkens van Linda Meiden vertelt over de representatie van verschillende lichaamstypes in de media. Was body positivity slechts een trend? Dat is een onderwerp waar Tatjana zich zorgen over maakt.

Onderzoek 3Vraagt, juni 2024, onder 22.565 personen waarvan 1660 tussen de 16 en 35 jaar, waarvan 51% van de vrouwen en 29% van de mannen aangeeft tevreden te zijn over hun lichaam. Vrouwen zijn onzeker over hun gewicht: 81% en lichaamsbeharing: 52%.

over de presentator

Tatjana Almuli (33) is schrijver, journalist en freelance fotograaf, onder meer voor Het Parool, ELLE, Vogue, VICE en Volkskrant Magazine. Haar debuut Knap voor een dik meisje verscheen in 2019. Haar roman Ik zal je nooit meer over een (geheime) familiegeschiedenis, uitgestelde rouw en transgenerationeel trauma volgde in 2022. Samen met Malou Holshuijsen maakt Tatjana de wekelijkse podcast Tussen dertig en doodgaan. Dit is haar tweede serie Dikke vette leugens voor de VPRO.

dikke vette leugens

'Dikke vette leugens' (van de makers van 'Maandverbond') is een uitgesproken eerlijke, vrolijke en kritische online serie voor en door dikke mensen. En ook voor mensen die zich dik voelen en iedereen die de ervaring van dik zijn beter wil begrijpen. Bij Dikke vette leugens ben je vet welkom!

Host Tatjana Almuli interviewt relevante gasten, en in korte video’s en artikelen worden de issues en veroordelen waar je als dik persoon mee te maken krijgt naar voren gebracht.

over de serie

De serie 'Dikke vette leugens' is nodig, want dikke mensen krijgen veel te maken met discriminatie en vooroordelen. De maatschappij oordeelt over hen terwijl overgewicht geen keuze is.

Uit een onderzoek van 3vraagt/EenVandaag over gewicht en lichaamsbeeld onder 21.164 mensen gaf 54% van de mensen aan dikke mensen weleens veroordeeld te hebben als ze die zagen eten. Een op de tien mensen lacht dikke mensen weleens uit. Van de mensen die zich omschrijven als ‘Heel dik’ heeft meer dan de helft in het afgelopen jaar een negatieve ervaring gehad met iemand in de zorg. En van de mensen die zichzelf omschrijven als 'Heel dik', is meer dan de helft dagelijks met hun lichaam bezig. 

Bron: Onderzoek 3Vraagt/EenVandaag, juli 2023, onder 21.164 personen, waarvan 660 zichzelf beschrijft als heel dik en 5.476 als redelijk dik.

Met Tatjana Almuli als host en bekende en onbekende gasten brengt Dikke vette leugens feiten naar TikTok en wil vetfobie op een geestige en kritische manier ontmantelen. Met als doel om misinformatie te weerleggen, stereotiepe beeldvorming te ontmantelen én zelfacceptatie te vieren.

Elke week schuift er een gast aan bij Tatjana om in gesprek te gaan over de dikke vette leugen van de week. Zoals: influencer/modeontwerper Lotte van Eijk rondom het thema kleding, acteur Sarah Janneh over representatie, schrijver/podcastmaker Marie Lotte Hagen (Damn Honey) over viering van dikke lichamen, cultuurhistoricus Dr. Jon Verriet over dieetcultuur en Prof. Dr. Liesbeth van Rossum over gezondheid en dieetleugens. In artikelen en Tiktok-video’s wordt de thematiek van elk interview verder uitgediept. 

colofon

bedenker/maker
Marlijn Aarts

eindredactie
Annelies Termeer
Suzan Yucel

presentatie
Tatjana Almuli

productie
Josse van Meegeren
Puk van Es

redactie
Isidore van Westing
Marlijn Aarts
Tatjana Almuli

online
Isidore van Westing
Hester Knieriem

camera/montage interviews
Nikki van der Heijden

marketing & communicatie
Innes van den Heuvel
Miled Traidia
Thijs Maas

art
Lois van Galen Last
Evelien Schutte

vormgeving
Tom Schrooten
Robin Zwiep

fotografie
Coco Olakunle
Bete van Meeuwen

visagie
Ineke Brugman

met dank aan:
Mandy Bezema
Hanna Eenhoorn
Marion van Dam
Jikke de Gruijter
Job Claassen
Thomas van Manen
Tedje