Vanaf de jaren '80 werkte hij bij PTT Telecom, bij het latere KPN, bij het Amerikaanse Lucent, en in 2002 werd hij de eerste buitenlandse CEO van British Telecom (BT). Sinds 2008 vervult hij dezelfde functie bij Alcatel-Lucent, een Frans-Amerikaans telecommunicatiebedrijf met 80.000 werknemers dat in ruim 130 landen actief is. Verwaayen zat van 1983 tot 1990 in het hoofdbestuur van de VVD en schreef in 2006 het verkiezingsprogramma.
Hij wordt algemeen gezien als een belangrijk adviseur van VVD partijleider en premier Mark Rutte. Verwaayen werkt en woont in Parijs.
Als Zomergast wilde Verwaayen de kijker meenemen in zijn denkwereld. Een geglobaliseerde wereld, waarin zich enorme veranderingen en revoluties afspelen: op politiek gebied, maar ook in de telecomsector en zelfs in de gehele economie. Het ging over de opkomst van India, maar ook over het Italiaanse textielstadje Prato, waar tienduizenden Chinezen zijn neergestreken en waarvandaan de textielindustrie radicaal op zijn kop is gezet. Ook wilde Verwaayen laten zien hoezeer binnen Europa culturen kunnen verschillen: hoe de Franse chefkoks op een voetstuk staan, en hoe anders de politieke journalistiek werkt in Engeland en Frankrijk.
Verwaayen lichtte een aantal mensen speciaal uit, zoals Steve Jobs. Bij de aanvaarding van een eredoctoraat aan Stanford University hield de Apple-topman in 2005 een gedenkwaardige en gepassioneerde speech. En voor Verwaayen is een ideale televisieavond niet denkbaar zonder Raymond van Barneveld. De Haagse ex-postbode is een andere held van topmanager Verwaayen, die een groot dartskenner blijkt te zijn.
(Foto: Morad Bouchakour)