Miguel Nicolelis (1961) had een zorgeloze jeugd waarin hij met name voetbal speelde in het tropische Brazilië. Wel had hij al vanaf jongs af aan een fascinatie voor de ruimte en hersenen. Zo deed hij mee aan het ruimteprogramma, las hij sciencefiction boeken en las hij daardoor ook het non-fictieboek The human brain: its capacities and functions van SF-schrijver Isaac Asimov keer op keer. Nicolelis vergelijkt hersenen dan ook graag met het universum: ‘zoals het universum verschillende Melkwegen heeft, hebben je hersenen biljoenen neuronen’.
Nicolelis is altijd geïnteresseerd geweest in de mens. Tijdens zijn studie geneeskunde en psychologie aan de universiteit van São Paulo begon hij pas na te denken over de invloed van medicijnen en wetenschap op de mens. Daarbij heeft altijd de passie gehad anderen te helpen. Zo richtte hij tijdens zijn studententijd een wetenschappelijke school op voor kinderen en een gratis vrouwengezondheidskliniek voor zwangere vrouwen in een leegstaand gebouw op zijn faculteit. Na twee doctoraten te hebben behaald, promoveerde hij aan de faculteit Biomedische wetenschappen.
Verder probeert Nicolelis te begrijpen waarom 'mensen zijn hoe ze zijn' aan de hand van hun hersenen. In zijn nieuwe boek The true creator of everything wil hij uit leggen dat de biologische principes die de werking van onze hersenen begeleiden de realiteit bepalen zoals wij die nu kennen. ‘Het universum is als een leeg doek en de hersenen kleuren het in.’ Natuurkundigen zullen hem maar een gekke vogel vinden, omdat zijn benadering niet over elektronen en atomen gaat, maar zijn onderzoek heeft zeker de potentie om veel mensen in de toekomst te helpen.