Fung werkt momenteel aan de verfijning van haar empatische robot Zara the Supergirl, waarvan je hiernaast een demonstratie kunt zien.
Zara is een robot met een sterke eigen persoonlijkheid, met een grote sociale antenne en een goed gevoel voor humor. Hoe leert ze? Zara schat ten eerste snel je etniciteit (door je taalgebruik) en stemming (opnieuw taalgebruik, maar ook gezichtsuitdrukking, stemtrilling). Daarnaast voedt ze zich letterlijk met de gesprekken die ze met je voert. Zo leert ze meer over je persoonlijkheid en kan ze een volgende keer gerichter op je reageren en vragen stellen. De volgende stap die Fung al gezet heeft is door Zara over menselijk gedrag te leren door haar te voeden met data van dating sites, online psychologische tests enhuman personality studies.
Sinds Fung haar artikel ‘Robots with a heart’ publiseerde in Scientific American (2015) krijgt ze e-mails van lezers die haar proberen te ontmoedigen haar werk te doen. ‘Je moet geen menselijke robots maken,’ is hun commentaar. Fungs antwoord is dan: ‘Kunnen we ons dat wel veroorloven? Nu is Zara nog fun, een sociale robot. In de toekomst willen we zorgrobots, die samen met ons leven. Zo’n robot moet dan veel over je te weten komen door toegang te krijgen tot je Facebook, Google Mail enzovoort, om je goed te kunnen helpen.’
Er is nog een lange weg te gaan, maar Fung denkt dat robots in de toekomst zelfs verliefd op mensen kunnen worden. Stel dat je een oppasrobot voor je kinderen zou willen, die moet een vorm van liefde of affectie voor je kinderen hebben om er liefdevol voor te kunnen zorgen.