Patrick Stefanini (1953) werd geboren in Bourg-en-Bresse in Oost-Frankrijk. Hij doorloopt het hele parcours van het Lycée Publique in Chambery tot aan de École Nationale d’Administrative (ENA), een broedplaats voor topmanagers en bestuurders. Hij behoort daarmee tot de topambtenaren die in de volksmond ENArques worden genoemd. Stefanini bekleedde diverse hoge functies en is sinds 2012 actief voor François Fillon, de huidige presidentskandiaat van de Republikeinen in Frankrijk. In de zomer van 2016 is hij benoemd tot de officiële campagneleider. Hij wordt gezien als een slimme strateeg die niets ontziend het gras onder ieders voeten wegmaait. Vriend en vijand zijn het over een ding eens: als Stefanini aan boord is moet je op je tellen passen.
Patrick Stefanini, campagneleider voor verscheidene Franse presidentskandidaten, wordt gezien als een slimme strateeg die nietsontziend het gras onder ieders voeten wegmaait.
meer artikelen bij de aflevering
carrière en strategie
Voorafgaand aan zijn positie als campagneleider voor Fillon bekleedt Stefanini diverse hoge functies, van kabinetschef onder Alain Juppé (1995) tot prefect, een provinciale gouverneur, van de Auvergne en Puy de Dome (2009) en van de regio Aquitane (2011). Deze functies wisselt hij af met zijn inzet tijdens verkiezingscampagnes. Zo helpt hij Jacques Chirac in 1995 aan het presidentschap en is minder fortuinlijk met Juppé in 2002. In 2013 wordt hij leider van het politieke actiecomité van François Fillon. Dat Fillon zo verassend kon winnen tijdens de eerste voorrondes in november 2016 wordt door iedereen toegeschreven aan het vernuft van Patrick Stefanini.
In een tijd waarin iedereen digitaal zijn boodschap verspreidt, vertrouwen Stefanini en Fillon op de ouderwetse papieren folder. Daarnaast laat Fillon onder andere horen dat hij hard wil optreden tegen alles en iedereen die de Franse culturele en religieuze normen en waarden in gevaar brengen. Het is opmerkelijk dat hij in deze seculiere tijd Frankrijk als de hoeder van het christelijke geloof wil inzetten. Maar Stefanini heeft de tijdsgeest goed aangevoeld. Jong Frankrijk voelt zich op geen enkele manier serieus genomen door Parijs. De werkeloosheid onder deze groep is structureel hoger dan het Europees gemiddelde en er wordt te weinig gedaan om hen aan het werk te helpen. Uiteindelijk blijkt dat Fillons winst in de eerste ronde van de voorverkiezingen dan ook mede veroorzaakt is door de steun van katholieke jongeren.
Eind januari 2017 beschuldigde weekblad Le Canard Enchaîné Fillon er echter van deel uit te maken van een schandaal. Dit maakte een eind aan zijn favorietenrol voor de presidentsverkiezingen.