Als Evgeny Morozov begint met schrijven, stopt hij zijn telefoon en routerkabel steevast diep weg in een kluis met tijdslot – ‘om afleiding te voorkomen’. Als mensen vreemd opkijken van deze gewoonte, antwoordt hij: ‘Geloof me, ik heb alle nodige filosofische literatuur erop na gelezen, en ik zie het probleem ervan niet in.’
Voor de één een held, volgens de ander een pessimist; wat je ook van hem vindt, het staat buiten kijf dat Morozov het debat over de rol van digitale technologie in onze samenleving de laatste jaren naar een hoger niveau heeft getild.
Terwijl iedereen nog wegdroomt over de revolutionaire beloften van Airbnb en Uber, verschijnt in 2008 ineens een onheilsprofeet op het wereldtoneel. Met boeken als The Net Delusion (2011) and To Save Everything, Click Here (2013) opent Morozov een frontale aanval op het cyber-utopisme dat vanuit Silicon Valley de hele wereld overwaait. Volgens Morozov is het idee dat digitale technologieën een quick fix zijn voor veel maatschappelijke problemen naïef en gevaarlijk.
Opvallend, want een paar jaar eerder was Morozov nog zo hoopvol over de democratiserende beloftes van het internet. Hoe is hij in een korte tijd zo radicaal van mening veranderd?