Voormalig Goldman Sachs topman Bob Litterman werkt als risicomanager op Wall Street en legt risico's van klimaatverandering bloot voor investeerders.

Binnen Goldman Sachs heeft Bob (Robert) Litterman gedurende 23 jaar meerdere topfuncties bekleed. In 2009 nam hij afscheid van het bedrijf en een jaar later richtte hij het hedgefonds Kepos Capital op. Het fonds heeft meer dan drie miljard euro onder beheer. Naast het leiden van zijn eigen fonds adviseert Litterman verschillende grote internationale investeerders.

Hij wijst hen op de risico's van investeringen in de fossiele brandstoffensector en adviseert hen zo snel mogelijk fossiele investeringen te verkopen. Niet vanwege de snelle klimaatverandering, maar omdat fossiele bedrijven volgens Litterman sterk overgewaardeerd zijn en je er als belegger grote verliezen op kan leiden.

Economisch argument

Litterman stelt dat investeren in fossiele brandstoffen steeds meer risico met zich meebrengt. Dit verklaart hij met de 'stranded assets'-theorie. De fossiele industrie heeft grote reserves aan kolen, olie en gas in de boeken staan. Dit zijn hun bezittingen en die vertegenwoordigen de waarde van kolen, olie- en gasbedrijven. Deze reserves worden volgens de 'stranded assets'-theorie lang niet allemaal worden opgebrand. De belangrijkste reden is dat de markt maatregelen verwacht om klimaatverandering tegen te gaan die fossiele brandstoffen duurder maken.
 

There's going to be a lot of focus in the next couple years on what is the social cost of carbon, how do we create appropriate incentives and, as investors wake up to the fact that this is happening, we're going to see more divestment, more investment in the next generation (of energy)

Bob Litterman tegen CNBC

De reserves kunnen simpelweg niet allemaal worden opgebrand, aangezien de temperatuur op aarde dan teveel stijgt. Tegelijkertijd concurreren nieuwe energievormen als zon en wind de fossiele energie. Investeerders en toezichthouders spreken dan ook van een 'Carbon Bubble'. De fossiele brandstofsector schetst dus niet een al te rooskleurig plaatje voor investeerders.

Loopbaan

Bob Litterman studeerde 'Human Biology' aan Stanford University en behaalde daarna een Ph.D. in Economie aan de universiteit van Minnesota. In zijn 23-jarige carrière bij Goldman Sachs bekleedde hij verschillende functies binnen risicomanagement en acquisitiemanagement. In 1994 werd Litterman tot partner benoemd en werd hij het hoofd risicomanagement van de hele firma.

In zijn tijd bij Goldman Sachs schreef Litterman meerdere invloedrijke papers en ontwikkelde hij het Black-Litterman model. Deze wiskundige tool helpt investeerders een evenwichtige beleggingsportefeuille samen te stellen.

Naast zijn werk bij Kepos Capital vervult Litterman verschillende bestuursfuncties. Onder andere bij Commonfund, Robert Wood Johnson Foundation, de Sloan Foundation en bij het World Wildlife Fund. Voor het WWF ontwikkelde Litterman bovendien een succesvolle tool om een duurzame belegginsportefeuille te creëeren. In 2013 won Litterman de 'Risk Manager of the Year Award', uitgereikt door de Global Association of Risk Professionals.

Bob Litterman is getrouwd en woont met zijn vrouw in New Jersey.