Bardia Alaee en zijn collega's by Skytree maken gebruik van 'rocket science' om CO2-uitstoot op een nuttige manier te gebruiken.

Bardia Alaee van Skytree ziet de overvloed van CO2 niet als ongewenst,  maar kijkt naar de gebruiksmogelijkheden van de doorgaans gevreesde milieuvervuiler. Voor het gebruik van broeikasgas zijn talloze toepassingen te bedenken.

Ideologie gaat bij Skytree vóór de winst: als het bedrijf het niet redt is dat één ding, maar het idee moet voortbestaan. Tot nu toe passen ze hun technologie om CO2 uit de lucht te filteren vooral toe op aquariums om het water te zuiveren. Volgens Bardia is dat nog maar het begin. Een gigantische versie van hun CO2-filter zou een oplossing voor klimaatverandering kunnen zijn.

Gelijkgezind team

Skytree is opgericht door de Nederlandse Bardia Alaee, de Brit Max Beaumont en de Duitse Alexander Gunkel. Het bedrijf is een social enterprise, wat betekent dat impact vóór de winst gaat. "We zijn het oneens met hoe een hoop dingen gaan in de wereld, en hopen met Skytree een verschil te kunnen maken." Bardia heeft zijn bedenkingen bij het kapitalistische systeem. "De hele aandelenmarkt is eigenlijk alleen maar gericht op meer, meer, meer." Overconsumptie is hem een doorn in het oog.

Qua ideologie zitten Bardia en zijn collega's op één lijn. "Je trekt ook gelijkgezinde mensen aan." Zo voegde een zeer getalenteerde ingenieur zich onlangs bij het team: "Hij heeft voor grote bedrijven gewerkt en kan eigenlijk veel meer geld verdienen als hij dat zou willen. Maar hij werkt liever voor ons."
 

Onze huidige generatie weet dondersgoed of datgene waar ze voor werken wel of niet goed is. Je kunt er wel voor wegkruipen, maar diep van binnen weet je het wel.

Bardia Alaee, mede-oprichter Skytree

Alleen grote bedrijven de schuld geven, gaat Bardia te ver. "Het is wel makkelijk om te gaan roepen, maar ik zoek liever naar oplossingen." Skytree is misschien nog niet de oplossing, maar ze proberen hun steentje bij te dragen door te doen wat in hun macht ligt en te focussen op datgene waar ze goed in zijn.

Rocket science

Skytree is opgericht in 2010, maar de technologie die ze toepassen is al jaren oud. Het gaat om een techniek die CO2 uit de lucht opvangt door middel van een filtersysteem. Deze technologie is sinds 1996 in ontwikkeling bij de European Space Agency (ESA) in Noordwijk. In een ruimtestation is een te hoog CO2-gehalte in de geademde lucht gevaarlijk voor astronauten, deze oplossing kwam dus als geroepen.

Bij Skytree zagen ze voor deze technologie ook mogelijkheden op aarde. CO2 wordt vaak gezien als iets waar we te veel van hebben, maar er zijn ook nuttige toepassingen te bedenken voor het broeikasgas. Zo kun je met CO2 bijvoorbeeld water filteren, of groente verbouwen in urban greenhouses. Skytree is één van de weinigen ter wereld die actief is in deze branche, die Direct Air Capture genoemd wordt. "Er zijn hoogstens tien bedrijven ter wereld die dit kunnen."
 

"Puur winstbejag is uiteindelijk altijd een kortetermijnoplossing. Het woord duurzaamheid heeft het al in zich: Het gaat om langetermijndenken."

Bardia Alaee, mede-oprichter Skytree

Paradigmaverschuiving

Wat soms tegenvalt, is het gebrek aan bijval dat duurzame ondernemingen als Skytree krijgen. Vooral steun vanuit de overheid is ver te zoeken. "Er zijn zoveel conferenties over duurzaamheid. Allemaal leuk, tientallen miljoenen voor elektrische auto's, maar die stoten nog steeds CO2 uit, en lossen het probleem niet op." Een soepeler beleid of meer belastingvoordelen voor duurzame initiatieven zouden volgens Bardia een stap in de goede richting zijn.

Hij hoopt daarom op een paradigmaverschuiving naar meer oplossingsgericht denken. "Je kan ons op commercieel vlak afrekenen mochten we het onverhoopt niet redden. Maar ik zou het wel heel jammer vinden als er niets gedaan wordt met de technologie die we ontwikkelen." Een technologie die de functie van onze bossen kan overnemen zou in de toekomst nog hard nodig kunnen worden.
 

Voorbeeld van CO2 uit de lucht filteren is te zien in 'Een paar graden minder'.

Eén filter, vijftig bomen

Skytree heeft een 'aardse versie' van de CO2-filter ontwikkeld die vijftig keer zo efficiënt is als een boom. "Op dit moment gebeurt dat vooral nog in de persoonlijke sfeer en gaat het om grammen of kilo's CO2, maar uiteindelijk willen we dit opschalen naar de industriële sfeer waar het om tonnen gaat." Op dat moment wordt het interessant voor het milieu, omdat er dan grote hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer kunnen worden gefilterd.

Vooral aquarium-producten zijn op dit moment populair. "Dat is niet de meest nobele afzetmarkt; we lossen er geen milieuproblemen mee op." Wel kan deze 'hobbymarkt' als metafoor dienen, en nieuwe deuren openen. Tegenwoordig richt Skytree zich meer op zaken als voedselproductie, of water- en luchtzuivering. "Dat zijn veel essentiëlere projecten" stelt Bardia, "want wat heeft een mens nodig? - Voedsel, schoon water en frisse lucht."