Ben Hayes doet onderzoek voor het Transnational Institute en voor burgerrechten organisatie Statewatch. In zijn onderzoek NeoConOpticon uit 2009 kijkt Hayes naar de impact van grote Europese defensie- en IT-bedrijven die profiteren van een onderzoeksprogramma van de EU naar beveiliging met een omvang van 1,4 miljard euro. Zorgt de wapenwedloop die dit programma oplevert voor wapens die op ons zelf zijn gericht?
Bevlogen onderzoeker Ben Hayes focust zich op de impact van de veiligheidsstaat op democratie, burgerrechten en internationale ontwikkeling.
Meer artikelen bij deze aflevering
Ook het onderzoek Arming Big Brother (TNI/Stateswatch, 2006) gaat over het Europese onderzoeksprogramma naar veiligheid (ESRP) en de voordelen die dat oplevert voor het bedrijfsleven. Het onderzoek Borderline uit 2012 deed Hayes samen met Mathias Vermeulen voor de Heinrich Böll Foundation. Hierin wordt gekeken hoe het smart borders programma en Eurosur privacy en mensenrechten ondermijnen, terwijl het bedrijfsleven profiteert. Zijn meest recente onderzoek voor TNI is naar Europese drones en dat rapport verschijnt in februari 2014.
Expert en onderzoeker
Hayes studeerde aardrijkskunde aan de universiteit van Londen. Hij werkt niet alleen voor TNI, maar is ook verbonden aan mensenrechtenorganisatie Statewatch en werkte als onderzoek en consultant onder andere voor Cordaid, de Heinrich Böll Foundation, de International Federation of Journalists, Open Society Justice Initiative en vele andere organisaties.
Hij spreekt regelmatig op internationale conferenties en wordt ook door parlementen en de Europese Commissie regelmatig als expert opgeroepen. In 2007 promoveerde hij aan de universiteit van Ulster op de ontwikkeling en invoering van het binnenlandse veiligheidsbeleid van de EU. Hayes woont in Totnes, de stad die wordt gezien als één van de eerste zogenaamde transition towns.