Islamoloog Maurits Berger wordt vaak gevraagd om namens westerse moslims te spreken. Hij pleit ervoor om de dialoog juist met moslims zelf aan te gaan.

Vaak wordt beweerd dat slechts een klein deel van de moslims zich niet thuisvoelt in Europa. Maurits Berger, Hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden, stelt dat het precies andersom is: het ontbreken van een "thuisgevoel" is juist datgene wat westerse moslims gemeen hebben.

Déja-vu

Na de aanslag op Charlie Hebdo had Maurits Berger een déja-vu. De reacties die hij hoorde en de politieke maatregelen die er volgden, waren precies dezelfde als die van tien jaar eerder, na de moord op Theo van Gogh. Dit terwijl er juist zoveel was geïnvesteerd om soortgelijke aanslagen in de toekomst te voorkomen. Klaarblijkelijk was dit niet voldoende. Wat is er dan wel nodig?
 

Zolang Nederland in de greep is van bevolkingsgroepen die elkaar van een afstandje bekijken, met weinig vertrouwen over en weer dat op elkaar gerekend kan worden als het er op aankomt, dan hebben wij een probleem. 

Maurits Berger tijdens een lezing voor de Moslimkrant

Denktank

Berger stoort zich aan het feit dat hij en zijn collega's altijd worden opgeroepen om het woord te doen wanneer het gaat over de Islam, in plaats van moslims zelf. Hij is daarom met een groep studenten een denktank begonnen. Hij hoopt zo samen tot een oplossing te komen zodat de geschiedenis zich over tien jaar niet wéér herhaalt.

Maurits Berger (1964) studeerde Arabische Wetenschappen en rechten. Hij is hierna werkzaam geweest als advocaat in Amsterdam en als rechter in Den Haag. Ook was hij correspondent in Caïro en Damascus. Berger is onderzoeker voor het Clingendael Instituut en hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden.