Kate Raworth beschrijft de documentaire China Blue (2005) als: ‘fantastically powerful for making visible the pressures that go all the way down the supply chain’. In deze documentaire volgt regisseur Micha Peled het leven van Jasmine Li, een zestienjarig meisje uit de provincie van China. Li gaat werken voor een Chinese jeansfabricant, Lifeng Clothes Factory, in de hoop dat ze haar achtergebleven familieleden financieel kan ondersteunen. Lifeng Clothes Factory produceert spijkerbroeken voor het broekenmerk Vigaze Jeans, dat verkocht wordt in meerdere Westerse landen.
In de scène zie je de Chinese eigenaar van de fabriek onderhandelen met een Westerse klant en akkoord gaan met een prijs van iets meer dan vier dollar per spijkerbroek. In een volgend shot in de fabriek zien we jonge Chinese arbeiders achter naaimachines werken en komt een bord in beeld met de tekst: ‘Iedereen vanavond overwerken’. Li moet voor haar werk vaak lange uren maken om de productiesnelheid bij te houden, terwijl haar salaris vaak maandenlang uitblijft.
In haar onderzoek Trading away our rights voor de NGO Oxfam constateerde Kate Raworth ‘dat de druk wordt doorgeschoven’: wij met onze ‘consumerende Westerse levensstijl’ verleggen alle risico’s en kosten van globale bedrijfsvoering naar de andere kant van de wereld. China Blue laat illustreert wat internationale retailbedrijven in China proberen te verbergen; hoe onze kleding eigenlijk gemaakt wordt.
China Blue schetst de kledingindustrie vanuit zowel het perspectief van de directeur als dat vanaf de werkvloer. Zo wordt de complexiteit van globalisering op een menselijk niveau zichtbaar. De documentaire kan gezien worden als een alarmerend verslag van de economische druk die Westerse bedrijven uitoefenen op de productie van bijvoorbeeld kleding, en de humane consequenties die hieraan verbonden zijn. Hierbij wordt de winst gemaakt en gehouden in Westerse landen. China Blue heeft een grote bijdrage geleverd aan het debat over mensenrechten en de wereldwijde kledingindustrie. De film is dan ook bekroond met de Amnesty International DOEN/Human Rights Award. Bekijk hieronder de scène uit China Blue. De hele film is hier te bekijken.