Nemen we energie en duurzaamheid als voorbeeld. Het is niet voor niets dat VPRO Tegenlicht er op de site een flinke hoeveel materiaal van heeft. Zie de special 'Fossiel of Zon' en de bundel 'Duurzaamheid'.
Al sinds 2002 schetsen we in onze afleveringen graag de mogelijke schone groene duurzame toekomst. Als ideale stip op een verre horizon. Zonne-energie, windenergie, cradle to cradle, decentrale opwekking, cleantech, circulaire economie, regreening... Eigenlijk weten we dondersgoed hoe het zou moeten. Maar de weg erheen is nooit rechtlijnig. De loop van de geschiedenis is nu eenmaal grillig en wispelturig. Vol onverwachte wendingen en hick-ups.
Nog heel recent is de wisseling van de wacht in het Witte Huis. Voor president Donald Trump is 'drill, baby drill' een belangrijk devies. Het nieuwe energie nationalisme viert na Barack Obama wederom hoogtij. Het is af te zien aan Trumps kabinet, dat herinneringen oproept aan George W. Bush, de Texaanse oliebaron die vóór 2008 het beleid bepaalde. Onder Trump is Rex Tillerson, ex-CEO van oliebedrijf Exxon Mobil, benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. En op het ministerie van Energie zwaait voormalig gouverneur van Texas Rick Perry de scepter. De inheemse lobby van gas, olie en mijnbouw heeft de spilfuncties in Amerika’s nieuwe Business Administration. En in de afgelopen drie weken hebben we gezien dat Trump niet onderdoet voor de bruskerende Berlusconi, de Eruopese variant van de ondernemer-miljonair-regeringsleider.
Ondanks de hoopvolle aflevering Doorbraak van Duurzaam (in absolute kijkcijfers de best bekeken VPRO Tegenlicht aflevering van de afgelopen vijftien jaar) zouden we bijna vergeten dat er nog steeds vijf gas- en oliebedrijven in de top elf staan van de lijst van grootste bedrijven ter wereld: naast Exxon, Shell en BP ook twee Chinese olie- en gasbedrijven.