TTIP, ISDS, TTP, ICS. Zie je door de afkortingen het handelsverdrag niet meer? In stap 4 van de spoedcursus presenteren we boekentips.

Wie na de uitgebreide artikelen en video's echt de diepte in wil, kan de volgende boeken lezen. De auteurs stellen zich kritisch op tegen de eeuwige verheerlijking van vrijhandel, globalisering en open economieën. Een context waarin de gevolgen van TTIP geplaatst kunnen worden.
 

The guilty secrets of rich nations & the threat to global prosperity
Auteur: Ha-Joon Chang

Door het boek 'Bad Samaritans' raakte regisseur Roland Duong geinspireerd om de aflevering 'TTIP: recht van de sterkste' te maken. In dit boek beargumenteert econoom Ha-Joon Chang dat 's werelds rijkste landen en supranationale instituties willen (IMF, de Wereldbank) dat alle andere landen zich ook ontwikkelen tot moderne, industriële maatschappijen.

Maar in realiteit zijn het juist die partijen aan de top die de route naar welvaart en rijkdom omver schoppen. De route die zij zelf juist nodig hadden om die top te bereiken maken ze voor nieuwkomers onbegaanbaar.

Dit komt bijvoorbeeld door eigenbelang maar vooral doordat de rijke en machtige regeringen optreden als 'Bad Samaritans': hun intenties zijn goed maar hun simplistische vrije-markt ideologie en weinige begrip van geschiedenis zorgen ervoor dat zij beleidsfouten opleggen aan anderen.

Bekijk het boek op goodreads


A Rogue Reporter vs. the Masters of the Universe
Auteur: Matt Kennard

Na jarenlang werkzaam te zijn geweest voor de Financial Times schreef Matt Kennard 'The Racket', dat ook in de aflevering 'TTIP: Recht van de sterkste' aan de orde komt. Kennard stelt dat de gehele wereld is overgeleverd aan een elitaire zakengemeenschap die in het geheim de wereld runt.

Kennard legt bloot hoe ons een droom wordt verkocht die de harde realiteit verdoezelt. Een realiteit waarin een oligarische macht van enkele mannen en grote corporates de dienst uitmaken.

Bekijk het boek op goodreads


Why Global Markets, States, and Democracy Can't Coexist
Auteur: Dani Rodrik

In 'The Globalization Paradox' gaat Dani Rodrik in tegen de verheerlijking van globalisering. Rodrik stelt dat politici en zakenlieden zich niet moeten vergissen in de overtuiging dat meer en meer globalisering goed is.

Want wat als de meeste voordelen van internationale vrijhandel al bereikt zijn en verdere globalisering alleen maar leidt tot extra kosten in de vorm van werkloosheid, lagere lonen, verloren pensioenen en ontvolkte gemeenschappen? Volgens Rodrik zijn hyperglobalisering (zoals hij het steeds blijven opvoeren van globalisering noemt) en democratie en nationale soevereiniteit niet verenigbaar met elkaar.

Bekijk het boek op goodreads