Behalve VPRO Tegenlicht besteedt ook Zondag met Lubach aandacht aan TTIP. Kijkers begrijpen de complexe materie beter en dat zorgt voor verzet tegen het vrijhandelsverdrag.
Kijkers worden misselijk en somber van de TTIP-aflevering. Er is angst voor uitholling van democratie en teleurstelling over de rol van Nederland.
Meer artikelen bij deze aflevering
Machteloos, cynisch en somber
Naarmate de uitzending vordert, worden mensen niet vrolijker van dat wat ze zien.
Rol van Nederland
De rol die Nederland speelt, zorgt ook voor misselijkheid en ontzetting.
Schurken, terroristen en gelukszoekers
Problemen vergelijken is lastig, maar toch roept de aflevering over TTIP vergelijkingen op met andere problematiek van wereldschaal.
Actie ondernemen
Behalve de discutabele rol van Nederland wordt er ook in ons land actie ondernomen. Met handtekeningen en de suggestie dat hier wellicht een referendum over moet komen.
Maar meepraten tijdens de Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger kan ook.
Politiek aan zet
Handtekeningen en referenda zijn goed, maar kijkers denken dat Nederlandse politici ook aan de slag moeten.
Uitholling democratie
De vraag is wel of er veel vertrouwen is in de mogelijkheden die politici nog hebben, want wordt hun invloed niet uitgehold door dit verdrag?
Rijk worden van claimcultuur
De enige die echt lijken te profiteren van dit verdrag en de bijbehorende claimcultuur zijn juristen, zo concluderen diverse twitteraars.
Gelukkig zijn er juristen op Twitter die duidelijk maken dat we niet alle juristen over één kam moeten scheren.
En tot slot kan die claimcultuur ook de andere kant op werken.
Groot probleem?
Met kritische kijkers wordt de aflevering zelf ook kritisch bekeken. Want hoe groot is het probleem van ISDS eigenlijk? En kunnen we nog van dat verdrag af?
Drie miljoen handtekeningen
De uitzending heeft in elk geval zoveel indruk gemaakt dat de Europese petitie tegen TTIP drie miljoen handtekeningen heeft gehaald. De laatste tienduizend daarvan kwamen uit Nederland.