Humoristische video's van John Oliver, The Undercurrent en Arjen Lubach

TTIP, ISDS, ICSID, ICS. Zie je door de afkortingen het handelsverdrag niet meer? VPRO Tegenlicht heeft uw huiswerk voor u gedaan.

Een complex onderwerp als TTIP kan zwaar op de maag vallen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de grote nieuwsbrengers dit onderwerp zo lang hebben gemeden. In aanloop naar de aflevering 'TTIP: recht van de sterkste' brengt VPRO Tegenlicht daarom een spoedcursus over dit internationale handelsverdrag. Met opbouwende moeilijksgraad. 

We beginnen hieronder in stap 1 met satirische video's die wel degelijk informatief zijn. In stap 2 gaan we door met uitlegvideo's, nog steeds goed te behappen, maar gaan al wel dieper op de materie in. Wie zich echt kritisch wil voorbereiden, kan zich in stap 3 tegoed doen aan informatieve artikelen van binnen- en buitenlandse media. In stap 4 kunnen veelvraten nog verder met een aantal boekentips. Tot slot bieden we in stap 5 een overzicht van verschillende petities en demonstraties tegen TTIP voor diegenen die in actie willen komen.

Arjen Lubach: #TTIPalarm

We beginnen met een komiek uit eigen keuken. Arjen Lubach zette TTIP in Nederland op de kaart met een heus #TTIPalarm. Er wordt gegrapt over aubergines met oogjes en chloorkippen en Hella Hueck is te gast. Zij berichtte als een van de weinigen over het handelsverdrag en legt uit waarom TTIP vooralsnog onbesproken bleef.

The Undercurrent: Einde democratie

In sneltreinvaart presenteert Dan Graetz de belangrijkste feiten rondom TTIP. Hij verpakt het geheel op een vermakelijke wijze. The Undercurrent combineert onderzoeksjournalistiek met politieke satire om ingewikkelde onderwerpen toegankelijk te maken. Zal TTIP de ondergang van democratie betekenen? 

John Oliver: Rooksignalen

Voor wie nog geen genoeg heeft van alle TTIP-satire sluiten we af met een iets langere video van John Oliver in Last Week Tonight. Er wordt uitgelegd hoe grote tabaksfabrikanten landen kunnen aanklagen voor bedragen die soms hoger zijn dan het bruto nationaal product van het betreffende land. Dit alles ten gevolge van een vrijhandelsverdrag. 

Tot zover de eerste ontmoeting met TTIP. Lubach, Graetz en Oliver maken alledrie helder waarom dit handelsverdrag controversieel is. Nieuwsgierig geworden naar hoe het handelsverdrag precies in elkaar steekt? In het tweede deel meer video's, maar dan vooral informatieve video's over TTIP en ISDS.