Alpinist Wilco van Rooijen weet maar al te goed hoe belangrijk de natuur is. Met zijn 'Zero Waste Expeditie' naar Antarctica wil hij dit op anderen overbrengen.

De blonde alpinist Wilco van Rooijen is groot natuurliefhebber. Door zijn avonturen in de bergen wordt hij vaak geconfronteerd met het belang van een goede bescherming van de aarde. "Als avonturier leef ik soms weken van de natuur. Ik haal water uit een beekje en heb de zonnestralen nodig om met mijn sateliettelefoon naar de andere kant van de wereld te bellen."
 

Ik introduceer het zelf graag als: 'van afvalbak naar Antarctica'

Wilco van Rooijen

Om natuurbehoud te waarborgen moeten meer mensen dit belang inzien. Daarom rijdt Wilco in 2018 samen met partner Edwin ter Velde op en neer naar Antarctica met een zelfgebouwd voertuig, volledig aangedreven door zonne-energie. Via deze 'Zero Waste Expeditie' hoopt hij meer mensen te informeren en activeren voor zero waste.
 

Er moet iets veranderen

Het idee voor de 'Zero Waste Expeditie' begon in 2009. Het doel is om met het zelfgebouwde voertuig de Zuidpool te bereiken. Daar, in Antarctica, ligt 's werelds laatste beschermde, ongerepte continent. Door de bouw van het voertuig en de reis er naar toe wil Wilco op een leuke manier laten zien dat er iets moet veranderen: "Hoe kan het nou dat we op Antarctica, een beschermd natuurgebied, zero waste afspraken kunnen maken, maar dat dit thuis niet mogelijk is? Dat moet anders kunnen. Met dit project willen we laten zien dat het mogelijk is om puur op zonne-energie en zonder afval te leven."
 

Volgens Wilco ligt hier voor de jeugd een belangrijke taak weggelegd. Als zij straks volwassen zijn loopt namelijk het Antarctica-verdrag af -in 2048- waar de bescherming van het poolgebied in is vastgelegd. Dus met hen gaat hij aan de slag.

"We hebben anderhalf miljoen basisschoolleerlingen in Nederland. Hoe mooi zou het zijn als zij allemaal een kg plastic verzamelen? Normaal krijgt de gemeente van de verwerkende industrie 0,80 euro voor elke kg plastic. Met anderhalf miljoen basisschoolleerlingen kun je dus 1,2 miljoen euro ophalen voor al dat plastic."

Voor de leerlingen is het ophalen van plastic afval niet de enige actieve participatie in het project. Ze worden ook aan het denken gezet. Wat moeten volwassenen veranderen zodat zij straks ook nog in een schone wereld kunnen leven?

"We gaan met alle leerlingen aan de slag met 3D-printers. Ze mogen op een stuk plastic een boodschap printen voor de 'grote mensen', bijvoorbeeld 'Je moet korter douchen' of 'Gooi minder weg'. Al deze boodschappen plakken we aan elkaar vast en dit wordt de schil van de auto die straks naar Antarctica rijdt. Zo hebben we straks een prachtige boodschap en statement als we daar op de Zuidpool staan."
 

Ontdekkingstocht

Wilco vertelt vol enthousiasme over de expeditie, maar niet alles is rozengeur en manenschijn. Zoals een waar bergbeklimmer betaamt ziet Wilco het praktiseren van zero waste als een zware ontdekkingstocht. "Als er een kabelbaan naar de top van de berg zou gaan, dan zouden we die wel pakken met z'n allen, maar die is er niet." In het dagelijks leven is het nu eenmaal niet altijd even makkelijk om zero waste te leven, al helemaal niet als je een gezin hebt.

"Laatst was mijn zoontje jarig. En je gunt je kinderen natuurlijk het beste, maar op het moment dat alle vriendjes en vriendinnetjes dan aankomen met cadeau's zie ik met pijn in mijn hart al het plastic speelgoed mijn huis weer binnensluipen. Dat wil ik volgend jaar  anders doen. Dan zal ik tegen de ouders zeggen dat we alleen maar duurzame cadeau's willen zoals houten speelgoed, of gewoon een boekenbon."
 

Maar tegenover de moeilijkheden staan juist ook weer hele mooie nieuwe ervaringen. En daar krijg je juist ook weer energie van, aldus Wilco. Neem bijvoorbeeld de verandering die hij heeft gemaakt in het doen van boodschappen, een concreet voorbeeld waar iedereen inspiratie uit kan halen. Een simpele maar effectieve aanpak.

"Je begint met kleine stappen. Ik ga één keer per week naar de markt. Hier koop ik mijn groenten, kaas, noten en brood. Mijn brood en kaas doe ik in katoenen lappen. Deze zijn in honing gedrenkt en hard geworden en kan ik zo in de vriezer of koelkast leggen. Weg met de plastic zakjes, want dit werkt net zo goed."

In plaats van uren door de Albert Heijn te dwalen, geniet Wilco nu van de gezelligheid en het gemak van de markt. "Op de markt heb ik ook nog eens leuk contact met iedereen, dat was in mijn supermarkt-tijd wel anders." Het blijft echter niet alleen bij een wijze van boodschappen doen, ook in zijn huis probeert Wilco de meest bewuste keuzes te maken. "Ik haal warmte uit de grond met een warmtepomp en heb al vier jaar zonnepanelen op het dak liggen om mijn boerderij te verwarmen. En daar ben ik trots op."

Toekomst

Je hele huis verbouwen en zonnepanelen op het dak leggen is misschien een stap te ver, maar het biedt inspiratie voor verandering. Wilco heeft er alle vertrouwen in dat mensen actie willen ondernemen. "Ik weet zeker dat iedereen die met zijn goede gedrag door de natuur loopt, op de Veluwe, het strand, waar dan ook, weet dat we geen spullen moeten weggooien. Maar dat je dan naar huis gaat en niet meer nadenkt over dit goede gedrag, dat is gek. Daar moet een verandering komen."

Er moet dus nog veel gebeuren. En hier kan iedereen zelf mee beginnen. Wilco hoopt met zijn expeditie in ieder geval bij meer mensen bewustzijn te creeëren en aandacht te vragen voor de natuur.

"Ik hoop dat we in de toekomst spullen aan het einde van hun levenscyclus kunnen ontleden, ook chemische stoffen. Alles moet hergebruikt kunnen worden. Iedereen moet wat groter durven denken met het oog op de langere termijn. Dat is ontzettend belangrijk."