Nijmegenaar Eduard Ogg kreeg duurzaamheid met de paplepel ingegoten. Bij de bouw van zijn chalet werkt hij dan ook uitsluitend met gerecycled materiaal.

Electricien en ict-er Eduard Ogg leeft niet zozeer zonder afval, maar maakt er juist optimaal gebruik van. Op recreatieterrein Hof van Wezel brengt Eduard veel uren door om zelf zijn chalet te bouwen. Geen kant-en-klare IKEA-pakketten maar een huisje van afvalresten.

"Er is zoveel hout dat nog in goede staat is nadat het uit een woning komt. Dat kun je gewoon nog gebruiken en het scheelt je zo vijftig of zestig euro per balk. Als je er op let, dan vind je de spullen overal en nergens. Bij ons in de straat had iemand bijvoorbeeld de aanbouw afgebroken. Daar kun je natuurlijk veel spul van hergebruiken."
 

Het is een echte investering, over dertig jaar geniet ik er waarschijnlijk nog van

Eduard Ogg

Vintage zonnepaneel

Opgegroeid in een gezin waar bewust met de natuur werd omgegaan, leeft Eduard nog steeds zo duurzaam mogelijk. De 29-jarige had zeventien jaar geleden al zijn eerste zonnepaneel. "Het paneel wekt slechts 60 Watt op, maar hij doet het nog steeds. Ik heb zes van deze 'ouderwetse' zonnepanelen op het dak liggen. Ze werken nog prima." Toen Eduard het stuk grond in Hof van Wezel mocht gaan bebouwen was er dan ook geen twijfel over mogelijk dat er een duurzaam chalet moest komen.

"Ik wil een huisje bouwen dat zo weinig mogelijk energie verbruikt. In eerste instantie had ik een bijzonder ontwerp gemaakt, een soort klein kasteel. Maar er werd om constructieberekeningen gevraagd waardoor alles heel complex werd. De gangbare maat van een chalet is dus toch het uiteindelijke ontwerp geworden. Op het dak gaan natuurlijk zonnepanelen en ik gebruik 'grijs water', water uit de stort, om de planten water mee te geven."
 

Bossche bollen

Hoewel er tegenwoordig afval in overvloed is, is het een langdurig project, het huisje staat er waarschijnlijk pas over een aantal jaar. Eduard heeft zichzelf een hoog streven opgelegd. Het chalet moet uiteindelijk voor 90% van gerecycled materiaal gemaakt zijn.

"Hout, hout en nog eens hout. Ik gebruik veel hout voor het chalet. Het is duurzaam en wordt ook veel weggegooid. Dat kan ik dan mooi gebruiken. Ik gebruik nergens staal, misschien her en der een beugeltje. En het dak, daar kom ik niet onderuit, dat moet ik van nieuw materiaal laten maken." De afvalresten komen uit containers, via Marktplaats of vindt Eduard per toeval.

"Ik liep eens langs een groot gebouw waar ze aan het verbouwen waren. In de container zag ik misschien wel 300 kg rvs-profielen liggen. Toen ben ik naar binnen gelopen en heb ik gevraagd of we daar misschien eens over konden praten. Moet je nagaan, één zo'n rvs-staaf is in de bouwmarkt al gauw 4 euro. Ik heb er denk ik een stuk of 80 meegenomen uit die container. Dat zijn leuke dingen. En nog effectief hergebruik ook."
 

Kostenbesparend

Eduard maakt in zijn bouwproject de ene duurzame keus na de andere. In zijn dagelijkse leven heeft dit iets minder een rode draad maar dat betekent niet dat de electricien niet kritisch nadenkt als hij nieuwe producten aanschaft.

"Laatst had ik een nieuwe telefoon nodig en toen ben ik kritisch op zoek gegaan. Uiteindelijk heb ik een vrij simpele telefoon gekocht, maar deze kan wel via lichtenergie opgeladen worden. Ik heb nooit een snoer nodig. Ik leg 'm gewoon in het licht en dan laadt hij vanzelf op." Hoewel het duurzaam bouwen bij Eduard's ideologie past, is het ook een keus geweest omdat met restafval bouwen simpelweg allerlei kosten bespaard.

"Een nieuw chalet is al gauw 30.000 tot 40.000 euro. Als ik straks klaar ben dan heeft het me tussen de 15.000 en 20.000 euro gekost. Dan heb ik er wel een tijd over gedaan, maar dan staat er wel een huis waar ik trots op ben. Voor het grootste deel gebouwd van gerecycled materiaal en met een unieke uitstraling."
 

Met een doos Bossche bollen was de deal gesloten en had ik een berg rvs-strips

Eduard Ogg

Bewustwording

Eduard laat zien dat zelfs als je afval produceert, er nog ontzettend veel mee mogelijk is. Hij hoopt dat mensen snel wat bewuster worden en gaan bijdragen aan een schonere leefomgeving. "Het is bijvoorbeeld al heel goed als je bewust bent van je vebruik in en rond het huis. Want misschien is je woning wel helemaal niet geïsoleerd en produceer je enorm veel CO2. Dat vind ik heel zonde. Als iedereen zich er wat meer in verdiept dan kan er al een hoop gebeuren."

meer mannen zonder troep