Het uitgestrekte landschap van IJsland biedt grote kansen voor het opwekken van duurzame energie. Toenemende neerslag als gevolg van klimaatverandering zorgt ervoor dat de waterkrachtcentrales meer energie kunnen opwekken. En de opwarming van de aarde zorgt dat het gemakkelijker wordt om windmolenparken aan te leggen. Volgens de president van IJsland wordt zijn land in de toekomst een grote en belangrijke speler op de Europese energiemarkt.
Volgens het IJslandse overheidsagentschap NEA is de potentiële energie, die het land met waterkrachtcentrales kan opwekken, zo'n 220 TWh op jaarbasis. Dat is meer dan achttien keer wat er jaarlijks aan groene stroom in Nederland wordt geproduceerd. Het enorme duurzame energiepotentieel van IJsland biedt vele kansen voor ondernemingen. Voor energie-intensieve sectoren zoals de exploitatie van datacenters en glastuinbouw biedt IJsland's goedkope, stabiele en duurzame energiemogelijkheden. Initiatieven zoals Invest in Iceland proberen grote ondernemingen naar IJsland te lokken.
In IJsland wordt momenteel meer dan 80% van al het energieverbruik opgewekt door waterkrachtcentrales en door het gebruik van geothermische energiecentrales. Vrijwel de gehele elektriciteitsproductie wordt duurzaam geproduceerd, met behulp van waterkracht (73%) en geothermische warmte (27%). Maar waarom is IJsland zo geschikt voor het opwekken van duurzame energie?