Via twitter, facebook en e-mail hebben de kijkers van Tegenlicht zich laten horen. Op twitter liep de discussie hoog op, maar ook de inbox liep vol met bespiegelingen. Hier een selectie van onze persoonlijke favorieten, voor u op een rijtje.
Tegenlicht in het nieuws
De commotie rond het uitzendtijdstip van Tegenlicht in het nieuws heeft de afgelopen dagen geleid tot vele reacties van kijkers via facebook, twitter en e-mail. De mogelijke verplaatsing van het programma was voor Kamerlid Jasper van Dijk aanleiding tot Kamervragen. Is het tijd voor een fundamentele herziening van de rol die kijkcijfers in de programmering van de Publieke Omroep mogen spelen?
# Tegenlicht
In de media
Niet alleen op de sociale maar ook in de traditionele media maakte het bericht veel tongen los. In de Volkskrant verduidelijkt Erik Kroeze, de woordvoerder van waarnemend netcoördinator Gerard Timmer, dat je 'ook als Publieke Omroep de plicht [hebt] om een zekere kijkersschare te bereiken.' Hij roept op tot het toegankelijker maken van Tegenlicht. Daar deden onze kijkers vervolgens een aantal goede suggesties voor.
Bij De Wereld Draait Door sprak vrijdag cabaretière Sanne Wallis de Vries schande van een eventuele verplaatsing (vanaf 04:15 min. in onderstaande video).
Kamervragen SP: minister moet stelling nemen in kijkcijferdiscussie
De dreigende verbanning van Tegenlicht naar de late avond houdt ook de Haagse gemoederen bezig. Naar aanleiding van een interview met eindredacteur Frank Wiering in NRC Handelsblad stelde Jasper van Dijk van de SP Kamervragen aan de minister van OCW, Marja van Bijsterveldt.
Van Dijk gebruikt de situatie rond Tegenlicht om een aantal grotere thema’s ter discussie te stellen: Welk criterium moet in de programmering zwaarder wegen, kwaliteit of kijkcijfers?; Hebben de zendercoördinatoren zich niet teveel macht toegeëigend? En kan de minister zich in deze discussie wel afzijdig houden?
De commotie rond het uitzendtijdstip van Tegenlicht heeft zo een bredere discussie op de politieke agenda gezet. Is het tijd voor een fundamentele herziening van de rol die kijkcijfers in de programmering van de Publieke Omroep mogen spelen?
De minister van Onderwijs controleert de kwaliteit van het onderwijs; waarom zou de verantwoordelijk minister bij de publieke omroep deze rol van hoeder van kwaliteit dan niet spelen? Zeker als de publieke omroep een spilfunctie wil vervullen in de werking van de democratie. Als de nadruk op kijkcijfers de kwaliteit in de weg gaat staan, dan mag van de minister verwacht worden dat zij stelling neemt.
Links
-
- 'Nog even en het is een groot Sterren Springen-spektakel op de Nederlandse tv' (Wouke van Scherrenburg in Volkskrant, 4/9/2012)
- En het antwoord van Gerard Timmer: 'Mevrouw Van Scherrenburg, uw brief getuigt van een elitaire visie' (Het Duel, de Volkskrant 5/10/2012)
- 'Tegenlicht naar de late avond? Dan kijkt er geen hond meer!' (Tegenlicht eindredacteur Frank Wiering in NRC Handelsblad, 26/9/2012)
- Kamervragen over dreigende 'verbanning' Tegenlicht (NRC Handelsblad, 29/9/2012)
- Tegenlicht blijft gewoon bestaan, het moet alleen 'toegankelijker'. Dat zegt de woordvoerder van waarnemend zendercoördinator Gerard Timmer in de Volkskrant (1/10/2012)
- Financieel-economisch journalist Maarten Schinkel hekelt in zijn vaste NRC column kernachtig de voorkeursbehandeling die amusement krijgt boven informatie, bij de huidige publieke omroep
- Stichting Kijkonderzoek (SKO) beschrijft hier hoe kijkcijfers gemeten worden. Ook over 'uitgesteld kijken'. Als mensen een uitzending opnemen en op dezelfde dag, of in één van de 6 opvolgende dagen terugkijken, wordt dit in de prestaties van de zender meegerekend.
- Het maakt niet alleen uit <i>hoeveel</i> mensen er naar een programma kijken, maar ook <i>welke</i> mensen. Over "leefstijlgroepen".