In Nederland wachten 90.000 mensen op psychische zorg. Vier van deze zogenaamde 'wachtlijsters' schreven voor VPRO Tegenlicht een brief aan een naaste. Wat doet het ellenlange wachten, met hen? Deel III: Marco.

Marco wachtte anderhalf jaar op psychische hulp (die hij inmiddels heeft gekregen). Hij richt zijn brief aan een oud-leerling.

Alice,

Wat de juffen over mijn dochter zeggen, geldt ook voor jou: je bent intens. Je energie, all over the place en je moeite met 'nee'.

Uiten is zo makkelijk niet; uitbarsten wel. Je leerde hoe je armen kruist, een vuist vormt en boos kijkt als jij je niet begrepen voelt. Dit zet je vaak in. 

En ik probeerde je te begeleiden. Maar: anticiperen is zo makkelijk niet; corrigeren wel. Zeker op een allereerste stage als docent met nog wat grove mankementen aan mijn klassenmanagement.

En beiden vechten we voor ruimte, één waar we lichtjes op kunnen hangen. Ruimte waarin onze plannen passen. Maar ik heb voor jouw vechten soms geen tijd, want: 31 andere leerlingen en okselzweet. Ik zie het regelmatig uit mijn vingers glippen. 

'sorry, Alice, dat ik boos werd; ik zie de lichtjes ook'

Dus: houd je mond, Alice. Klets niet; geef geen weerwoord. Ik dreigde iets te snel met een verwijzing naar de rector, dus wat denk je? Jij bleef zoeken naar de grens. En toen moest ik wel consequent zijn.

Kijk, wij varen wel bij kaders, maar hebben ruimte nodig. Meer dan strenge vaders. Buiten de norm, want onze motor dreigt verkeerd gebruikt te worden. Maar door te begrijpen hoe die werkt en met het juiste onderhoud heb ik de overtuiging óók vooruit te komen.

Wij gingen in gesprek. Ik voelde voor het eerst: ja, dit is de docent die ik wil zijn. Omdat jij voelde: hij ziet geen leerling, hij ziet mij. Geef mij eens inzicht, zei ik. De volgende dag kwam je binnen met drie grote boodschappentassen vol snoeren met knipperlichtjes. Die hing je kriskras door de klas. Je stak de stekker in het stopcontact en zei: dit is mijn hoofd.

En ja, daar moet je wel iets mee. Of nee, wij moeten hier iets mee. Wij docenten, wij vaders, wij mensen die de knipperlichtjes terug in de tassen willen stoppen.

Wij die zonnebrillen willen geven, of een pilletje dat alle lichtjes dooft. We kunnen kijken waar de lichtjes in de ruimte passen. Hoe je ze vasthoudt, en af en toe uitzet. Maar zet ons nooit de klas uit, het is donker op de gang.

Dus sorry, Alice, dat ik boos werd. Ik zie de lichtjes ook. Ik hoop dat je de spanning en de ruimte vond. Je was mijn spiegel als docent en als mens. Zo'n mooie grote, weet je wel, met van die mooie knipperlichtjes rondom.
 

meer verdieping ↓

jouw verhaal

over de serie

'De wachtlijsters' is een serie portretten van mensen die op een wachtlijst staan om hulp te krijgen. Specifiek: psychische hulp vanuit de geestelijke gezondheidszorg. Nederland telt momenteel zo'n 90.000 'wachtlijsters'. Ben je zelf ook een wachtlijster en wil je jouw verhaal delen?

Neem dan contact op met onze redactie: onlinetegenlicht@vpro.nl

praten over dit onderwerp?

Neem contact op met Mind Korrelatie. Bel, chat, Whatsapp of mail met een hulpverlener. Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl.

zelf bijdragen

Heb je ideeën voor een betere GGZ?

Ken je bijzondere initiatieven of vernieuwende pioniers voor een betere GGZ? Laat het ons dan weten.