tegenlicht zomerschool

De zomervakantie is daar. En wat is er nou leuker dan vanaf je luie strandstoel binnen tien minuten iets wijzer worden? Precies, niks! In juli en augustus brengen we je Tegenlicht Zomerschool: elke zondag een nieuwe aflevering waar je iets van leert, en dat binnen tien minuten. Daar kun je nog eens mee thuiskomen.

Op deze plek bundelen we alle afleveringen - kun je ze na je vakantie gemakkelijk bingen.

dit is hoe bomen met elkaar praten

Bomenonderzoeker Suzanne Simard deed, tegen de wetenschappelijke mores van haar tijd in, onderzoek naar de communicatie tussen bomen. Ze haalde er de cover van het meest toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature mee, onder de kop ‘Wood Wide Web’. 

Simard legde de complexe systemen bloot waarin bomen met elkaar praten en elkaar waarschuwen. En leert ons het bos te zien als gemeenschappen die meer aan ons verwant zijn dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Voor Simard is de gedachte aan een leven zonder bomen een hel. Wij horen in de natuur, en de gedachte dat we er los van staan, heeft ons juist in de situatie gebracht waar we nu in zitten. We zouden ons dus vooral van onszelf moeten bevrijden. Al is het alleen maar om onze eigen overlevingskansen te vergroten, omdat deze onlosmakelijk samenhangen met de bomen en het bos, als ledematen aan een lichaam.

wat is ruimtepuin en wat moeten we ermee?

Raakt onze planeet gevangen in haar eigen ruimtepuin? Ongeveer 35.770 geïdentificeerde stukken ruimte-afval groter dan 10 centimeter cirkelen met een snelheid van 7 km per seconde om de aarde. En dat worden er steeds meer.

Regelmatig breken stukjes af van satellieten, raketten en weer- en ruimtestations. Naar schattingen van het Europees Ruimte Agentschap (ESA) zweeft er nu circa 12,4 miljoen kilo ruimteschroot boven onze hoofden, van minuscule deeltjes tot brokken met de maat van een stadsbus.

Nu steeds meer satellieten de ruimte rondom de aarde bevolken om ons van razendsnel internet te voorzien, wordt het ruimtepuin probleem acuut en neemt het gevaar van een eindeloze kettingreactie toe.

Hoogste tijd dus voor een grote schoonmaak in de ruimte, maar wie gaat dat doen? Innovator en kunstenaar Daan Roosegaarde vraagt aandacht voor het probleem met zijn Space Waste Lab en komt met verrassende oplossingen.