het bijzondere van bouwbamboe

Deze keer in de podcast: Sanne Eekel, architect die alles weet van bamboe voor de bouw, en gebouwen koelen zónder elektriciteit.

U kent misschien die groene slappe stengels die veelal woekeren in Vinex-wijken. Maar dat is niet de bamboe waar architect Sanne Eekel zo enthousiast over is. 

Er bestaan veel sterkere soorten bamboe - ook in Nederland - die tot wel 14 centimeter dik kunnen worden. En daar kun je op en mee bouwen. Niet alleen exotische hutten, zoals je je misschien voorstelt, van de complete palen, maar met 'egineerd bamboe', stukken bamboe op elkaar gelijm, kun je een materiaal creëren dat sterker is dan hardhout. Nu al worden er bielzen van gemaakt, dat zijn die houten planken in een spoorrails waar treinen overheen denderen.

Nog een voordeel: bamboe slaat net als hout en CO2 op, maar groeit veel sneller. Waar een boom er 25 jaar over doet om geschikt te zijn voor de kap, daar heeft een bamboeplant maar 5 jaar nodig. Bovendien blijft de wortel levend, dus kan je elk jaar opnieuw oogsten.

En passant vertelt Eekel ook nog even over gebouwen zo ontwerpen via natuurkundige principes dat ze eigenlijk geen airco meer nodig hebben. Hoe je dat doet? 'Gewoon goed nadenken'.

Ga je komende week naar de Dutch Design Week in Eindhoven? Neem dan eens een kijkje bij het Bamboo Pavilion op het Ketelhuisplein.