Hoe zorgen we voor groene stroom als de zon niet schijnt en de wind niet waait? Voor dit probleem is de hele wereld op zoek naar manieren om zonne- en windenergie op te slaan. We zetten een aantal projecten op een rij.

We worden steeds beter in het opwekken van groene energie. Naar verwachting draait Nederland in 2030 voor 75 procent op zonne- en windenergie. Maar duurzame energie heeft op dit moment één achilleshiel: er is geen constante toevoer. De zon schijnt niet ’s nachts, en soms is het windstil. 

Juist als we veel energie nodig hebben, zoals in de winter, leveren deze bronnen onvoldoende aan het energienet. Om Nederland in deze periodes toch van energie te voorzien, draaien de vervuilende kolen- en gascentrales op volle toeren. Hoe maken we ons voorgoed los van deze fossiele bronnen?
 
Opslag-technologieën zijn de ‘heilige graal’ om de energietransitie goed te laten verlopen. En er valt nog bakken geld mee te verdienen ook. Daarom is er een race begonnen naar ‘de superbatterij’. De markt ligt wagenwijd open: in de hele wereld zijn opslagcowboys en batterijpioniers op zoek naar de meest efficiënte technieken om duurzame energie op te slaan.

Daarbij is er niet één perfecte manier: uiteindelijk zullen verschillende technieken een stabiel en productief energiesysteem moeten opleveren. We zetten daarom een aantal veelbelovende initiatieven voor je op een rijtje.

Door de blokken vol te scheppen met lokale grond, kan dit bouwwerk volgens Energy Vault overal ter wereld geplaatst worden. Een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een waterkrachtcentrale, die volgens dezelfde principes werkt, maar een grote hoeveelheid beschikbaar water vereist. Het bedrijf sleepte al zo’n 110 miljoen dollar aan investeringen binnen. In Ticino, Zwitserland, staat de eerste toren klaar voor gebruik.