Van hartziektes tot depressie: het wordt steeds duidelijker welke genen een rol spelen bij veelvoorkomende aandoeningen. Maar wat zit er in je genen en in hoeverre word je gevormd door je omgeving?
Tegenlicht-regisseur Roland Duong had een moeder met schizofrenie en is nieuwsgierig of hij een erfelijk risico met zich meedraagt. Hij laat zijn eigen DNA testen, wat iedereen tegenwoordig kan doen via grote techbedrijven als 23andMe en Ancestry.com, en gaat langs bij vermaarde DNA-wetenschappers om erachter te komen wat een DNA-test je kan vertellen.
‘DNA beïnvloedt ons leven meer dan we doorhebben,’ zegt vooraanstaand DNA-wetenschapper Robert Plomin. ‘Opvoeding is ook belangrijk, maar doet er niet zóveel toe, want je DNA bepaalt hoe je met je omgeving omgaat’, stelt Plomin. Duong test deze stelling op zijn drie broers: gedeeld DNA en alle drie dezelfde schizofrene moeder, maar in hoeverre heeft dat hun levens beïnvloed? Wat blijft er over van het nature versus nurture-debat in de DNA-revolutie?