De drang van technologie-giganten om alles en iedereen aan te sluiten is letterlijk grenzeloos. Zo wil Google met luchtballonnen een schil om de planeet vormen en Facebook experimenteert met drones en een gratis Facebook-app voor de mobiele telefoon. Afrika is nu nog het continent met de meeste ‘witte vlekken’ op de kaart. Plekken zonder internet of bereik van mobiele telefoons. Maar juist daar zijn de ontwikkelingen in een versnelling gekomen. Afrika voegt in op de digitale snelweg.
VPRO Tegenlicht
Access to Africa
Het internet is de elektriciteit van de 21ste eeuw en de uitbreidingsdrang van de technologie-giganten is letterlijk grenzeloos. Hoe reageren mensen in Afrika?
Het internet is voor de 21e eeuw wat elektriciteit voor de 19e eeuw was. De drang van grote technologiebedrijven om hun markt te vergroten en alles en iedereen aan te sluiten is letterlijk grenzeloos. Afrika is nu nog het continent met de meeste "white spots”, plekken zonder internet of bereik van mobiele telefoons, maar houdt ook de grootste belofte in. Meer dan 80% van de Afrikaanse huishoudens heeft een mobiele telefoon en in sommige van de 54 landen van het continent is al bijna de helft daarvan een smartphone. In "Acces to Africa” observeert VPRO Tegenlicht hoe Afrika zichzelf verbindt en volgen we een aantal mensen die daar gepassioneerd mee bezig zijn.
Zo hebben de bewoners van de wijk Parkhurst in Johannesburg nu al het snelste internet ter wereld omdat ze met nauwkeurige HD camera’s op straat hun beveiliging willen organiseren. De iHub in Nairobi huisvest 150 start-ups waar men druk bezig is met het ontwikkelen van een app die door de crowd aangeleverde informatie over het informele openbaarvervoer toegankelijk maakt. En in het noorden van Kenia heeft men ouderwetse radiogolven aangeboord om gratis breedband internet te brengen. Deze methode kan in principe overal ter wereld worden uitgerold en kost bijna niets.
Het Afrikaanse continent is een laboratorium voor alle mogelijke oplossingen. Zowel high tech als low tech pioniers komen hier hun geluk beproeven. Zou het kunnen dat in een toekomstige, volledig genetwerkte, wereld juist Afrika een digitale voortrekkersrol gaat spelen?
Met o.a. Achille Mbembe (filosoof), Juliana Rotich (iHub Nairobi), Robbert Mica (Outernet), Isis Nyong’o (ex-directeur van Google Africa), Louis Otieno (Microsoft4Afrika) en Chris Baraka (online schrijver).
Regie Bregtje van der Haak
Research Marijntje Denters & Geert Lovink
Productie Jenny Borger
Eindredactie Marije Meerman & Doke Romeijn