HH donderdag 1 mei 9.15 uur op Nederland 2.

De patiënt in de hoofdrol

De verhouding arts-patiënt gaat revolutionair veranderen. Moderne technologie maakt dat de patiënt meester wordt van zijn eigen gezondheid.

De verhouding arts-patiënt gaat revolutionair veranderen. Moderne technologie maakt dat de patiënt meester van zijn eigen gezondheid wordt, met de arts op afstand. Daardoor krijgt de arts weer tijd voor het belangrijkste geneesmiddel dat er is: persoonlijke aandacht en gesprek. Daarmee komt de patiënt in de hoofdrol.

reacties op aflevering

Vroeger was een patiënt overgeleverd aan de deskundigheid van de arts, diens oordeel was bepalend voor de behandeling van je ziekte. Tegenwoordig zijn patiënten zo mondig en veeleisend dat ze mee willen praten; met kennis vergaard van internet eisen ze hun plek op in het behandelteam. Daarnaast gaat de ontwikkeling van nieuwe medische technologie razendsnel. Dagenlang verblijf op de intensive care na een zware operatie is niet meer nodig. Een apparaatje op de huid, zo groot als een mobiele telefoon, registreert meer dan de hele intensive care en waarschuwt preventief. Contact met de nachtzuster gaat via een iPad op wieltjes. Op de huid geplakte informatie- systemen geven de arts alle informatie over het lichamelijk functioneren van de patiënt.

Dit maakt mogelijk dat de arts een veel verdergaand gesprek met de patiënt kan voeren. Een gesprek waaruit de patiënt in samenspraak met de arts zijn eigen genezingstraject bepaalt. Dit alles maakt dat artsen en ziekenhuizen een revolutionaire draai moeten maken. Maar om een hardnekkige cultuur te veranderen moet er groot en visionair gedacht worden. 

bijlagen

Het Radboudumc in Nijmegen heeft er speciaal een afdeling voor opgericht; aangevoerd door Lucien Engelen worden alle vernieuwingen uitgeprobeerd, technische innovaties toegepast en wordt er meegedacht over het curriculum voor de nieuwe arts. En dat gaat niet zonder slag of stoot.

Regie: Kees Brouwer
Research: Marijntje Denters
Productie: Marie Schutgens
Eindredactie: Henneke Hagen & Frank Wiering

meer zoals 'de patiënt in de hoofdrol'