Over Poolse voetbalsupporters en Oekraïense corruptie rond het EK 2012

Aanvalluh!

Deze zomer zal alle media-aandacht gericht zijn op het Europees Kampioenschap voetbal, dat wordt georganiseerd in Polen en Oekraïne. Twee landen aan de rand van een Europese gemeenschap die in diepe economische en politieke crisis verkeert. In de laatste uitzending voor de bal rolt zoomt Tegenlicht in op de situatie in de organiserende landen.

Polen kampt sinds enige tijd met geweld van voetbalsupporters dat elke beschrijving tart. Anders dan in de rest van Europa is er bij deze "supporters" sprake van een openlijk verzet tegen de sociale en politieke orde. Tegenlicht stelt de vraag of het geweld van de supporters teken en voorbode is van groot politiek onheil.

In Oekraïne ging de wereldwijd verwelkomde Oranjerevolutie (niet alleen de kleur van onze elf, maar ook van presidentskandidaat Joesjtsjenko) van 2004 verloren. De oude machthebbers uit de communistische tijd trekken weer aan de touwtjes en concentreren de macht in rap tempo. Cynische machtspolitiek gaat daarmee inmiddels weer hand in hand met corruptie, intolerantie en beperking van burgerrechten.

bijlagen

Bovendien is er een heksenjacht geopend op de voormalige leiders van de Oranjerevolutie. Oud-premier Timosjenko en enkele van haar ministers staan nu terecht op beschuldiging van slecht leiderschap, in showprocessen die doen terugdenken aan de Sovjet-Unie. Tegenlicht toont opzienbarend beeldmateriaal uit de rechtbank.

Tegenover die realiteit gebruikt de regering van Oekraïne het EK om het imago op te poetsen. In Europa vragen regeringsleiders zich inmiddels af of ze wel met goed fatsoen het EK kunnen bezoeken. De herinnering aan Argentinië 1978 dringt zich op.


Regie: Mariusz Pilis
Productie: Mariska Schneider
Eindredactie: Henneke Hagen / Jos de Putter