Veel vrouwen zien zich voor deze vraag gesteld: wat is een goed moment om kinderen te krijgen? Stel je het nog even uit vanwege je loopbaan of kun je er maar beter niet snel genoeg mee beginnen? De biologische klok tikt intussen verder. Het is een gegeven dat de vruchtbaarheid van een vrouw vanaf haar 30ste jaar gaandeweg afneemt.
Mensen krijgen dus op steeds latere leeftijd kinderen, en soms lukt dat dan niet meer. Maar er is een (technologische) oplossing: het jong invriezen van je eieren om zo je vruchtbaarheid te ‘managen’. In deze brief duiken we in de vruchtbaarheidsindustrie met een bijzondere uitzending van regisseur Maren Merckx. Ook hoor je haar verhaal, samen met dat van researcher Keshia Hederman in onze podcast, en we komen met twee kersverse artikelen over dit grote maatschappelijke thema. Lees dus vooral verder!
De leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen, is al sinds de jaren zeventig aan het stijgen, meldde statistiekbureau Eurostat eerder dit jaar. In 2019 lag de leeftijd bij de eerste bevalling van een Nederlandse vrouw voor het eerst boven de 30. En Nederland is niet eens koploper. Italië spant de kroon met een gemiddelde leeftijd van 31,3.
Zo werkt de freezing fertility-industrie
Met de stijgende leeftijd stijgt dus ook het aantal vrouwen dat onvruchtbaar wordt door ouderdom, maar die wél een kind willen. Hoewel er voor ‘wensouders’ een scala aan behandelingen beschikbaar is, zijn de kansen op succes vaak klein. Specialisten adviseren daarom steeds vaker: begin jong met het invriezen van je eicellen, dan heb je een gezonde voorraad voor later. Het devies lijkt: een slimme meid vriest op tijd.
Tegenlicht duikt deze week in de wereld van maakbare vruchtbaarheid. Er wordt gesproken met vruchtbaarheidsondernemers, embryologen, IVF-specialisten en onderzoekers. De één zag vruchtbaarheid als een gat in de markt en richtte Spanje’s eerste eicelbank op. De ander maakt zich zorgen over de commercialisering van vruchtbaarheid en werkt aan de eerste Britse ‘fertiliteitsservice’ zonder winstoogmerk. Eén ding hebben ze gemeen: allen houden zich bezig met het inhalen van de menselijke biologische klok. Zondag om 22.05 uur op NPO2 en nu al te zien op onze site.
Het verhaal van Keshia en Maren
|
Kind uit het lab, seks in de slaapkamer
|
Non-binair of trans met kinderwens: wat kan er?
Vorig jaar maakte het kabinet excuses voor de oude Transgenderwet die van 1985 tot 2014 van kracht was in Nederland. Volgens deze wet moesten trans personen eerst een fysieke transitie en een onomkeerbare sterilisatie ondergaan, voordat zij hun geslachtsregistratie op hun geboortecertificaat mochten aanpassen. Met andere woorden: je mocht vanaf 1985 wel transgender zijn, maar je mocht dan geen kinderen meer krijgen. |
Moeten we echt zo in hokjes denken over m/v?
|