De landbouwsector zit met een groot probleem. Schaalvergroting en intensivering hebben het Nederlandse landschap de afgelopen decennia gemaakt tot wat het nu is: een lappendeken van monoculturen. Maar nu we ook in Nederland de gevolgen van de stikstof-, biodiversiteits- en klimaatcrisis beginnen te voelen, daalt het besef in dat dit landbouwmodel niet houdbaar is.
Alleen, hoe draai je zo’n grootschalige ontwikkeling weer om?
Een groot deel van het probleem zit bij de financiering, zo liet Follow the Money zien in elf mooie grafieken. Drijvende kracht achter de intensivering is de Rabobank, de grootste financier in de Nederlandse agrarische sector. De bank adviseerde haar agrarische klanten decennialang om uit te breiden, met een groeiende schuldenberg bij boeren en flinke winsten voor de Rabobank tot gevolg.
De biodiversiteits-, stikstof- en klimaatcrisis dwingt boeren nu om te extensiveren en minder grootschalige omzetten te draaien. Maar de Rabobank is daar niet op ingesteld en kan nauwelijks afschrijven op haar leningen. Inmiddels circuleren er bij het ministerie van Landbouw scenario's om boeren uit te kopen met belastinggeld, zo meldde NRC. Kosten: tot 17 miljard euro.