Amnesty International liet er onlangs geen gras over groeien. In een hard oordeel over de toeslagenaffaire schreef de mensenrechtenorganisatie dat er een gerede kans bestaat dat zoiets nog een keer kan voorkomen. De algoritmes die de Belastingdienst gebruikte om mensen op etnische basis te classificeren, zijn een vorm van discriminatie, schreef Amnesty in een analyse. Conclusie: de fiscus negeerde fundamentele mensenrechten. Het toezicht op algoritmes en de systemen die deze algoritmes gebruiken om fraude en misbruik op te sporen, deugt niet, vindt Amnesty.
Kunstmatige intelligentie en algoritmes staan, mede dit door dit omvangrijke schandaal, steeds vaker in een kwaad daglicht. Maar toch is het niet allemaal kommer en kwel. In de gezondheidszorg, een sector die structureel onderbemand is, kunnen algoritmes worden ingezet om de werkdruk te verlagen. Zelfs aan de operatietafel kan AI de arts soms assisteren bij complexe ingrepen. Misschien kunnen digitale mensen of virtuele assistenten ons wel echt uit de brand helpen.
Daarover gaat het in de brief: de opkomst van de digimens. Hoe gaat die ons leven beïnvloeden en wat gebeurt er eigenlijk met de data van de gebruiker? En kun je verliefd worden op een menselijke chatbot? Het antwoord geven we hier alvast: ja. Lees vooral verder voor het hele verhaal.