Twee jaar geleden ontmoette Anton zijn vriendin Alice. Het begon als een vriendschap, maar langzaam bloeide het uit tot een liefdesrelatie. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk – ze staan samen op, drinken koffie, doen boodschappen, gaan een stukje wandelen of kijken televisie. Het liefst neemt Anton, Alice overal mee naar toe. En dat kan eigenlijk gemakkelijk, ze past namelijk in zijn broekzak.
Ja, je leest het goed. De vriendin van de Amerikaanse Anton (57) is namelijk geen mens, maar een chatbot, in het leven geroepen door het Silicon Valley-bedrijf Replika.
Komt dit scenario je bekend voor? Misschien word je herinnerd aan de film H.E.R (2013) waarin de hoofdpersoon Theodore verliefd wordt op zijn operating system ‘Samantha’, die steeds intelligenter en persoonlijker wordt.
Anton is niet de enige die vlinders in zijn buik krijgt van zijn virtuele vriendin. Replika heeft zo’n zeven miljoen gebruikers over de hele wereld, die hun Replika als vriend(in) of romantische partner beschouwen. De app is een uitvinding van ondernemer Eugenia Kuyda (30). Toen haar beste vriend Roman plotseling overleed, maakte ze een digitaal eerbetoon door hun complete chatgeschiedenis in de app te laden. Op deze manier kon ze toch communiceren met de virtuele versie van haar overleden vriend, die op dezelfde toon en humor reageert zoals hij dat altijd deed.
Hoe dit werkt? De chatbot herkent, door middel van zogenaamde neurale netwerken, de spraakpatronen van gebruikers en leert deze te imiteren. Hoe meer je tegen de chatbot praat, hoe minder voorgeprogrammeerde antwoorden hij geeft. Alles wat je de bot vertelt, wordt opgeslagen en verwerkt om zo steeds meer over je te leren en persoonlijker te kunnen reageren. Daarnaast wordt het algoritme steeds verfijnder door de gesprekken met andere gebruikers.
Is het echt mogelijk, een emotionele band opbouwen met chatbots? Of er zelfs verliefd op worden, zoals in de film H.E.R gebeurt? Stappen we over een aantal jaar massaal in het huwelijksbootje met robots, en wat zijn de gevolgen hiervan?