Ovt
Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm
10.00-11.00:
Een van de nieuwe plannen in het regeerakkoord is het instellen van een dierenpolitie. Hoe was dat vroeger geregeld? Wanneer werden de eerste ‘diereninspecteurs’ ingezet? Historicus Bernd Timmerman, en oud-medewerker van de dierenbescherming over deze geschiedenis.
Seksueel misbruik in de katholieke kerk. Het drama houdt de gemoederen het afgelopen jaar flink bezig. Deze week klaagde een Nederlandse advocaat de Paus aan, de Nederlandse Franciscanen gaan miljoenen betalen aan slachtoffers, en de Commissie Deetman maakte bekend met 100 slachtoffers individueel te gaan praten.
Een gesprek over het seksuele misbruik en het celibaat in de katholieke kerk met Afke van der Toolen, journaliste, en schrijver van een artikel over de historie van het celibaat in het jongste nummer van het Historisch Nieuwsblad, en Gerard Rooijakkers, cultuurhistoricus en kenner van het katholicisme.
De column van de journalist Henk Hofland
Vandaag op 3 oktober zal Duitsland de laatste herstelbetalingen doen aan zijn tegenstanders tijdens de Eerste wereldoorlog. 29 jaar na het officiële einde van de oorlog komt er daarmee een financieel einde aan het conflict.
Duitsland werd tijdens de onderhandelingen over het Verdrag van Versailles gedwongen schuld te erkennen voor de oorlog. Het land moest de geallieerde landen een vergoeding betalen voor de opgelopen schade. Tijdens het Hitler bewind kwam er een eind aan de herstelbetalingen. In 1952 werden de betalingen hervat.
Historicus Hein Klemann over de herstelbetalingen.
11.00-12.00:
Waar moet het pistool van Volkert van der G. waarmee hij Pim Fortuyn vermoordde terechtkomen? Daarover ontstond deze week discussie toen Wim Pijbes het wel in het Rijksmuseum wilde tentoonstellen.
Maar hoe is het ooit met het pistool waarmee Willem van Oranje werd vermoord afgelopen? Een gesprek met Willem van Spanje die een reconstructie maakte.
Kester Freriks over zijn nieuwe boek ‘Verloren wildernis. Ruige natuur & kaarten in Nederland’. Voor zijn boek doorkruiste Freriks het land op zoek naar de wilde weelde van het ongerepte, en hij vond die op onverwachte plekken. Behalve het woeste landschap vormen oude land- en waterkaarten zijn inspiratiebronnen, waarvan vele in dit boek afgebeeld.
11.25:
Het Spoor terug: De Javaanse Diaspora
Ook 120 jaar geleden is Java al overbevolkt en als in Suriname de slavernij wordt afgeschaft sturen de Nederlanders de Contractarbeiders van Oost naar West-Indië. De arbeiders zijn geronseld op Java en soms 13 of 14 jaar oud. Ze hebben geen weet van Suriname of waar het ligt. Ook weten ze niet dat ze in Suriname vaak één enkele dag betaald zullen krijgen voor twee tot drie dagen werk. Want in Suriname is de slavernij dan wel afgeschaft maar wie niet hard genoeg werkt kan daardoor in de gevangenis terecht komen.
Slot van een tweeluik
Samenstelling: Peter Meijwes