Ovt
Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm
10.00-11.00:
Vrijdagnacht viel het kabinet Balkenende IV over de missie in Uruzgan. Carla van Baalen, directeur van het Centrum voor Parlementaire geschiedenis, plaatst de val in historisch perspectief.
Deze week verschijnt de biografie van de dit jaar 150 jaar geleden geboren Pieter Jelles Troelstra, advocaat, journalist, dichter en politicus. De grondlegger van de Nederlandse sociaal-democratie en dertig jaar politiek leider van de SDAP, de voorganger van de huidige PvdA. Een gesprek met biograaf Piet Hagen over zijn boek ‘Politicus uit hartstocht. Biografie van Pieter Jelles Troelstra’.
De column van de journalist Henk HoflandWanneer heeft God de wereld geschapen? In Staphorst denken ze ongeveer 6000 jaar geleden. En die datering stamt uit de 17e eeuw toen geleerden als Scaliger, Vossius, Usscher en La Peyrere hierover hoogoplopend discussieerden. Historicus Dirk van Miert over de belangrijkste wetenschappelijke vraag uit de 17e eeuw: wanneer schiep God de wereld? Was dat voor of na de 23e oktober van het jaar 4004 vC.?
11.00-12.00:
Tijdens de Koude Oorlog deserteerden meer dan tweehonderd piloten uit de Sovjet-Unie en andere communistische of totalitaire staten door met hun gevechtsvliegtuig naar het ‘Westen’ te vliegen. Journalist Dick van der Aart schreef er een boek over ‘MiG’s op de vlucht. Vliegtuigdeserteurs in de Koude Oorlog’. Met de belangrijkste en spectaculairste vluchtpogingen in de periode 1945-1993 en aandacht voor de geheime operaties van westerse inlichtingendiensten om de nieuwste Russische MiG’s in handen te krijgen. Een gesprek met de auteur.
De Lange weg naar Darwin
De ontwikkeling van menselijke opvattingen over hun eigen plek in de natuur voorafgaand aan Darwin.
Afl. 18: Historicus Luuc Kooijmans over de insecten van Swammerdam
11.25 Het Spoor terug: De laatste roes
Deel 1 van een tweeluik over de geschiedenis van de tango Tegenwoordig is de tango het belangrijkste exportproduct van Argentinie en Uruguay. Op 30 september 2009 is het zelfs toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. Maar de tango is niet altijd onverdeeld populair geweest. In de 19e eeuw werd de vulgaire en gevaarlijke dans met grote argwaan bekeken. De laatste roes voert naar Buenos Aires, waar we op zoek gaan naar de roots van de tango. Zanger Juan Tajes, danser Lalo Diaz en literatuurwetenschapper Ana Sebastian vertellen welke rol de tango in hun leven speelt en hoe de tango de woelige geschiedenis van de Rio de la Plata weerspiegelt. Een geschiedenis van hoeren en pooiers, maar ook van dichters en intellectuelen.
Samenstelling: Laura Stek