Ovt
Presentatie: Paul van der Gaag en Jos Palm
10.00-11.00:
Op 17 mei 1912 werd het Openlucht Museum in Arnhem opgericht, vandaag 97 jaar geleden. Een gesprek over het museum met Ad de Jong, bijzonder hoogleraar Nederlandse cultuurgeschiedenis, en wetenschappelijk beleidsmedewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum en auteur van het proefschrift ‘De dirigenten van de herinnering. Musealisering en nationalisering van de volkscultuur in Nederland 1815-1940’.
Deze week laaide de discussie over het tot stand komen van het nationaal Historisch Museum weer op. Wel of niet in Arnhem, de canon volgen of niet.
Een gesprek over het opzetten van een historisch museum met Peter Sigmund, oud-direkteur van het Legermuseum en voormalig hoofd-conservator van het Rijskmuseum in Amsterdam en met cultuur-historicus, verbonden aan het Meertens-Instituut Gerard Rooijakkers.
De column van de journalist Henk Hofland
Een gesprek met Jan Peet, een van de auteurs van het boek ‘Oranje-Nassau Mijnen. Een pionier in de Nederlandse steenkolenmijnbouw 1893-1974’.
In 1893 begon een nieuwe fase in de geschiedenis van de Nederlandse steenkolenmijnbouw. Oranje-Nassau vertegenwoordigde een nieuwe generatie kolenmijnen die op ‘moderne’, industriële schaal produceerden. Zuid-Limburg telde in 1928 twaalf mijnzetels. Vier daarvan waren Oranje-Nassau Mijnen, de grootste particuliere mijnonderneming. Maar altijd in buitenlandse handen.
11.00-12.00:
op 17 mei 1931 deelde David Hamburger, de voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, mee dat het geluidsfilmjournaal het stomme Hollands Nieuws zou gaan vervangen. Eindelijk kon het Nederlandse publiek ook luisteren naar gesproken woord tijdens de journaals die in de bioscoop werden vertoond.
Filmhistoricus Bert Hogenkamp over deze overgang.
Deze week opent in Groningen een expositie en verschijnt het boek ‘Getekend door een academisch leven, een halve eeuw Kees Willemen’ over Kees Willemen, tekenaar voor o.a. de De Waarheid, De Volkskrant, Trouw en het Nieuwsblad van het Noorden. Een gesprek met Kees Willemen.
11.25 Het Spoor terug:
Van slager tot hoer: in Nieuw Amsterdam werd voorzien in elke vlezige behoeft.
Dit jaar wordt de vierhonderdjarige band tussen Nederland en New York gevierd.
Jeroen Wielaert gaat met kunsthistorica Martine Gosselink van het Rijskmuseum de gangen na van die Nederlande pioniers die na 1609 de eerste nederzetting op Manhattan bevolkten.