OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.10 Arie Kleijwegt windt zich op over het feit dat op de televisie te zien was dat Roemenie scoorde tijdens de EK voetbal in Engeland, maar dat de scheidsrechter het niet zag. Arie vindt dat bij dit soort dubieuze beslissingen gebruik moet worden gemaakt van de vooruitgang der techniek, ofwel de televisie of computer .
10.15 Paul van der Gaag in gesprek met Maria Grever, secretaris van het bestuur van het IIAV, en met Joke Blom, directrice van het IIAV, het Internationaal Informatiecentrum en Archief van de vrouwenbeweging, naar aanleiding van de plannen van minister Melkert (sociale zaken) het archief onder te brengen bij een centraal instituut voor het emancipatiebeleid, waarmee in feite het IIAV ophoudt te bestaan.
10.35 Paul van der Gaag in gesprek met Dennis Bos over zijn biografie van Barend Luteraan "Vele woningen, nergens een thuis. Barend Luteraan (1878-1970) (Het Spinhuis). Barend Luteraan was een dogmatische marxist, die in iedere partij of groepering waarbinnen hij actief werd tweedracht wist te zaaien.
11.13 Reportage van Kiki Amsberg van de promotie van wiskundige Henk Bekker in de voormalige universiteit van Franeker, die nu voor een dagje weer universiteit is. De Franeker academie werd opgericht in 1585 en op last van Napoleon in 1811 gesloten.
11.22 Recensie van het boek "De vinger op de zere plek, solidariteit met Zuidelijk Afrika 1961-1996" van Jos van Beurden en Chris Huinder (90 6222 312 5, Babylon de Geus).
11.25 Aflevering 4 in de zesdelige Spoor Terugserie Eigen Baas, portretten van eigenzinnige Nederlanders die zonder baas door het leven zijn gegaan. Palma, al vanaf zijn 17de ondernemer, begint steeds iets nieuws. Op dit moment verkoopt hij zeewier uit IJsland en van kruiden uit de tuin wordt kruidenthee gemaakt. In zijn molen zal over een paar jaar een museum komen met schilderijen van oude landbouwmachines, geschilderd door Peter Bonnema. Palma is Bonnema's mecenas; vier jaar lang wordt Bonnema door Palma betaald. De overheidsdienaren bezien alles wat Palma doet met argusogen, want welke ondernemer is er nou niet geïnteresseerd in winst?
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Paul van der Gaag