OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 In zijn column uit Arie Kleijwegt een aantal bespiegelingen over de democratie, naar aanleiding van een verhaal in de HP/De Tijd van deze week waarin Marcus Bakker en Fred van der Spek terugblikken op vroeger tijden.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met Hans Righart, hoogleraar politieke geschiedenis RUU, over zijn boek "De eindeloze jaren zestig, geschiedenis van een generatieconflict" (AP), een historische analyse. En met de Amerikaan James C. Kennedy over zijn deze week verschenen boek "Nieuw Babylon in aanbouw: Nederland in de jaren zestig" (BOOM). Kennedy heeft voor zijn boek twee jaar onderzoek gedaan in Amsterdam, en hij komt o.a. tot de conclusie dat veranderingen zich in de jaren zestig in Nederland zonder veel geweld voltrokken dankzij een enigszins pragmatisch ingestelde volksaard waardoor gezagsdragers de overtuiging hadden dat veranderingen toch niet meer tegen te houden waren. En met Marcel Reijmerink naar aanleiding van zijn sleutelroman "Alles moet anders" (Aspekt). Reijmerink zet zich af tegen het erfgoed van de jaren zestig en tegen die generayie, omdat die alle plaatsen bezet houden.
10.45 Marnix Koolhaas via een lijnverbinding in gesprek met de jurist Henk Koning, die 29 september promoveerde op "Directe democratie in Nederland, een onderzoek naar de mogelijkheden van openbaarheid van bestuur, inspraak, referendum en volksinitiatief". (SDU)
11.05 Marnix Koolhaas doet een oproep om bewijzen (foto's) voor zijn stelling dat het bordje 'voor honden en inlanders verboden' wel degelijk heeft bestaan in Ned.Indië.
11.10 Reportage van Paul Ruigrok naar aanleiding van het boek "Zalm vernomen, de zalmvisserij van weleer" (uitg. Verse Hoeven, Raamsdonkveer, 1995). Hij praat met voormalig zalmvisser Toon Viveen.
11.20 Marnix Koolhaas in gesprek met RIOD-medewerker René Kruis over het Wilhelmus, gezongen met een Duitse tekst tijdens de oorlog door Wehrmachtsoldaten of SS-ers. Het lied "Wenn alle untreu werden, so bleiben wir doch treu" is geschreven door de Duitse dichter Max von Schenkendorf in 1814, en een beetje verbasterd dus gezongen tijdens WO2 door fascisten op de melodie van het Wilhelmus.
11.25 Eerste aflevering van nieuwe vijfdelige Spoor Terugserie De Mediene, over het joodse leven in de provincie voor de Tweede Wereldoorlog.
Aflevering 1: De geschiedenis van de joodse bevolking in Nederland.
Joden woonden in Nederland al eeuwen tussen katholieken en gereformeerden, hervormden en socialisten. Soms vormden ze een gemeenschap op zich, soms assimileerden ze met de rest van de bevolkinmg. Wanneer kwamen de joden in Nederland en wat betekende de Emancipatie in 1796, toen ze erkend werden als volwaardig burger van de republiek.
Aan het woord o.a.:
- de historicus Salvador Bloemgarten
- Ies Cohen
- godsdienstleraar Coos Caneel
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas