OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-column Paula Gomes: halsstarrig
De column van de Nederlands-Indische schrijfster Paula Gomes (hele maand november). Een column over haar jeugd in Indië en haar halsstarrigheid.
-Geschiedenis van de Nederlandse opiumhandel
De geschiedenis van de drugshandel door Nederlanders naar aanleiding van het vrijlaten van Etienne U. Marnix Koolhaas praat hierover met Jan Schmidt. Hij publiceerde het boek: 'From Anatolia to Indonesia', Opiumtrade and Dutch community of Izmir, 1820-1940'- Jan Schmidt, isbn 90 6258 083 1 (uitg. Ned.Historisch-Archaeologisch Instituut, Leiden) en een paar jaar geleden verscheen van hem het boek: 'Per koets naar Constantinopel, De gezantschapsreis van baron van Dedem van de Gelder naar Istanbul in 1785'- Jan Schmidt, isbn 90 5730 045 1, Walburgpers. In het blad Spieghel Historiael van oktober verscheen een artikel van hem over dit onderwerp.
-Geschiedenis van Organon
De farmaceutische multinational Organon uit Oss bestaat 75 jaar, en organiseert ter gelegenheid daarvan a.s. donderdag 5 november een jubileumcongres in Den Haag. Bovendien verscheen een jubileumboek van de hand van Jeroen Verhoog. Marnix Koolhaas praat met hem over de opmerkelijke geschiedenis van Organon, en telefonisch commentaar van arts en publicist Ivan Wolffers op Organon. - '75 jaar Organon 1923-1998'- Jeroen Verhoog, isbn 90 74640 22 2, uitgeverij Aan zee, Noordwijk/Organon, Oss
-Geschiedenis van Bijbelvertalingen
Deze week vond de presentatie plaats van de eerste vijf Bijbelboeken in een nieuwe, moderne vertaling, waaraan al sinds 1993 gewerkt wordt. De nieuwe vertaling, die als standaard de oude 17e eeuwse Statenvertaling zou moeten vervangen, zorgde al direct bij de presentatie voor ouderwetse geloofstwisten. Want opeens wisten ook ongelovigen weer dat we uitdrukkingen als 'ijdelheid der ijdelheden' en het 'ín zak en as zitten' aan die oude Statenvertaling te danken hebben, en dat die nu dreigen te verdwijnen. Frits van der Meij werkt als Neerlandicus én als atheïst mee aan de nieuwe vertaling en Marnix Koolhaas praat met hem over de Bijbelvertalingen.
-Autoloze Zondag, oliecrisis
Vandaag is het 1 november en precies 25 jaar geleden dat vanwege de oliecrisis de Autoloze Zondag werd afgekondigd. Maar wat bijna niemand meer weet is dat dat niet de EERSTE autoloze zondagen uit de geschiedenis waren. De eerste autoloze zondag werd deze maand 42 jaar geleden ingesteld, namelijk in november 1956 als gevolg van de Suez-crisis. Ook toen wekenlang geen verkeer op zondag, en om díe eerste autoloze zondagen weer even in herinnering te halen: een collage uit 1956, op muziek van Farce Majeur.
-Heropening gebouw Nationaal Archief Indonesië
Ondanks de vaak nietsontziende moderniseringsdrift, kun je in Jakarta nog veel oude koloniale gebouwen bewonderen. Een gebouw dat aan de kaalslag is ontkomen, en nu weer in oude glorie is hersteld, is de voormalige ambtswoning van GG De Klerk, midden in de oude Kota van Jakarta aan het voormalige Molenvliet. Het gebouw waar alter het nationaal archief van Indonesië was gevestigd. Op initiatief van in Jakarta verblijvende Nederlandse zakenlieden werd in 1995 ter gelegenheid van de viering van 50 jaar onafhankelijkheid geld ingezameld om het gebouw te restaureren, en straks, over een uur ongeveer, zal het gebouw officieel heropend worden en als museum in gebruik worden genomen. Daarbij aanwezig is één van de initiatiefnemers, de advocaat Eric Hammerstein en Marnix Koolhaas praat met hem.
-reportage over het dempen van sloten
Eerst heette het nog wateroverlast, maar sinds afgelopen vrijdag wordt er zelfs hier en daar alweer over een watersnóod gesproken als het gaat over de overlast van de zware regenval van de afgelopen dagen in Noord-Nederland. Is het weer nu echt van slag, of zijn er ook andere redenen voor de overlast aan te wijzen? De overlast, zo beweert de Kon. Ned. Natuurhistorische Vereniging, heeft óók te maken met het feit dat de zgn. "komberging" van de steeds verder afneemt. Simpeler gezegd: ons landschap, dat toch beroemd is vanwege zijn sloten, is in hoog tempo bezig veel van die sloten kwijt te raken. En het zijn de boeren, die daar zelf verantwoordelijk voor zijn. In onze oudste "droogmakerij", de Beemster, probeert de Kon. Ned. Natuurhistorische Vereniging daar een stokje voor te steken. Dat vertelt voorzitter Michel Kley op een winderige ringdijk aan verslaggever Kees Slager.
-Bronnenbundel: een nieuwe eeuw, nieuwe verhoudingen
Afgelopen vrijdag hield de aanzienlijkste historische club van ons land, het wat deftige Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap, zijn jaarcongres. Behalve de traditionele jaarredes werd ook de zgn. Bronnenbundel Een nieuwe eeuw, nieuwe verhoudingen (vraagteken?), gepresenteerd. De bundel sluit aan bij de eindexamens geschiedenis van het schooljaar 1999/2000, dat gaat over Nederland in de periode 1880-1919. Martin Bossenbroek was één van bronnenbundelaars, en vertelde aan Gerard Leenders wat er van de bundel verwacht kan worden. (Uitgave van het Koninklijk Nederlands Historische Genootschap)
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire: Waakzaam voor het vaderland
Een vijfdelige serie waarin voormalige agenten van de Binnenlandse Veiligheidsdienst voor het eerst open over hun werk vertellen.
BVD: Waakzaam voor het Vaderland, deel 3
In de vorige delen gingen het in de verhalen over de spotters, de operateurs, de volgers, de runners en de opbouw- en draaiagenten vooral over de CPN. In deel 3 kunt u nu horen hoe de BVD-ers omgingen met hun collega's uit Oost-Europa. Geïnterviewden: jan Boots (traffic-analyse bij de BVD); Sreve (codenaam, werkzaam bij afdeling operaties van de BVD); Piet Storm; Cees van den Heuvel. Presentatie: Kiki Amsberg Samenstelling: Hans Olink en Paul Arnoldussen (Het Parool)
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Marnix Koolhaas