OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-De column van Friso Endt naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van Time Magazine. Friso Endt werkte 15 jaar voor het Time-Lifeconcern en zijn ontmoeting met één van de oppergoden van Time-Life Henri Luce.
-Aandacht voor de geschiedenis van Albert Heijn, de Nederlandse grootgrutter die nu ook Azië en Zuid-Amerika wil gaan 'veroveren' en een nieuwe aandelenemissie gaat plaatsen. Kees Slager praat met de schrijver van 'Arm en rijk kunnen bij hun inkopen doen: de geschiedenis van Albert Heijn en Koninklijke Ahold' ( uitg. Tirion, ISBN 90-5121-559-2) J.L. de Jager. Ook schreef hij enige tijd geleden een soort biografie van Albert Heijn (de broer van Gerrit-Jan Heijn).
+ HA-fragment boycot Angola koffie.
-Dit weekend organiseerde het IISG in Amsterdam een driedaagse internationale conferentie over de Duitse vluchtelingen, die in de jaren tussen 1933 en 1940 probeerden in Nederland asiel te vinden. Filmmaker Bart de Cort sprak afgelopen vrijdag de titel-lezing uit 'Das gefährdete Asyl' en Hans Olink sprak kort voor de opening met hem over de affaire Laren, een internationale bijeenkomst van socialistische jongeren in het Noord-Hollandse Laren in 1934, toen Willy Brandt door de Nederlandse politie het land werd uitgezet.
-Kees Slager praat met Ewald Vanvugt, auteur van het deze week verschenen boek' De maagd en de soldaat. Koloniale monumenten in Amsterdam en elders' (uitg. Jan Mets, ISBN 90 5330 231 X)
-Een recensie van Marnix Koolhaas over het boek 'AVRO, 75 jaar uitzendkracht; Jubileumboek van een onafhankelijke publieke omroep 1923-1998' van Jan Daan Hillen en Juun Arens (uitg. Tirion, isbn 90 5121 758 7).
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de West-Indische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren. Aflevering 7: De slavenhandel Tot de verovering van Brazilië heeft de West-Indische Compagnie zich nauwelijks beziggehouden met de slavenhandel. Sterker nog, vanaf het begin van de 17e eeuw werd er tegen geageerd door dominees, die handel in mensen niet vonden stroken met het calvinistische geloof. Maar als vanuit Brazilië het verzoek komt om negerslaven te mogen inzetten op de nieuw veroverde plantages, verandert de houding in de Republiek. Geïnterviewden: Ernst v.d. Boogaart (Brazilië); Laurens Priester (Zierikzee); Henk den Heyer (Fort Elmina Ghana; Angola).
Presentatie: Kiki Amsberg Teksten: Aad Bos
-Deze week stond in de kranten dat twee heren van het Algemeen Rijks Archief een spectaculaire vondst in het plaatsje Mocca in Jemen zouden hebben gedaan. De resten van een fort van de VOC zouden zijn gevonden. Er was een kaart van Mocca in Parijs gekocht waarop het fort stond ingetekend. Ben Slot van het Rijksarchief vloog toen naar Jemen om het fort te zoeken. Navraag bij Moccakenner Kees Brouwer leerde dat de kaart bij Jemenkenners bekend is; staat gewoon in een boek. Kees Slager praat nu over deze zogenaamde spectaculaire vondst met ARA-medewerker Ben Slot.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Kees Slager