Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social'
aan te vinken.
Waarom is dit nodig?
Deze week gaat in Duitsland de film ?John Rabe? in première, het waargebeurde verhaal van de Duitse zakenman John Rabe, die tijdens het Bloedbad van Nanking (december 1937-februari 1938) meer dan 200.000 Chinezen het leven redde. Oud China-correspondent Jan van der Putten over deze massamoord aangericht door het Japanse Keizerlijke Leger tijdens de Tweede Chinees-Japanse Oorlog.
Dit fragment is onderdeel van
Ovt
Presentatie: Paul van der Gaag
10.00-11.00:
Deze week gaat in Duitsland de film ‘John Rabe’ in première, het waargebeurde verhaal van de Duitse zakenman John Rabe, die tijdens het Bloedbad van Nanking (december 1937-februari 1938) meer dan 200.000 Chinezen het leven redde. Oud China-correspondent Jan van der Putten over deze massamoord aangericht door het Japanse Keizerlijke Leger tijdens de Tweede Chinees-Japanse Oorlog.
Een gesprek met historicus Gerard Aalders, n.a.v. zijn deze week verschenen kritische boek over prins Bernhard ‘De prins kan mij nog meer vertellen, prins Bernhard feit en fictie’.
De column van de journalist Henk Hofland
Vandaag zondag 5 april wordt de marathon van Rotterdam gelopen.
Een gesprek met Job van Schaik, auteur van het boek ‘ Hardloper Huizenga, het verhaal van een wonderatleet’ . Over de Groningse hardloper Louwe Huizenga (1893 - 1973), een idool uit het begin van de vorige eeuw.
Huizenga verbeterde in oktober 1915 als eerste Nederlander een wereldrecord op een atletiekdiscipline. Onder slechte weersomstandigheden liep de Groningse slagersknecht, die na zijn carrière slager werd in Ruinerwold, op de klinkerweg tussen Groningen en Assen een nieuwe recordtijd op de marathon. Met zijn tijd van 2 uur 32 minuten en 40 seconden was hij ruim vier minuten sneller dan de olympisch kampioen van 1912, de Zuid-Afrikaan Kenneth McArthur. Het record werd echter nooit erkend. En met schrivevr/hardloper Abdelkader Benali.
11.00-12.00:
2009 is het Hudson jaar. In 1609 voer Henry Hudson de Amsterdamse haven uit met het VOC-schip ‘De Halve Maen’. Het doel van zijn reis was het vinden van een snellere route naar Indië. Maar in plaats daarvan ontdekte hij het eiland ‘Manathan’. Kort daarna werd op deze grond de Nederlandse stad Nieuw Amsterdam gesticht, nu bekend als New York.
Martine Gosselink, conservator van het Rijksmuseum, over De ‘Schaghenbrief’ ook wel aangeduid als de ‘aankoopakte van Manhattan’.
Historicus Wim Berkelaar memoreert de afgelopen week overleden Arthur Stam, kenner en publicist van het communisme. Auteur van o.a. ‘CPN en haar buitenlandse kameraden, proletarisch internationalisme in Nederland’ , ‘Leo Trotski’ en een proefschrift over de communistische herinterpretatie van het Marxisme: Van Marx tot Mao (1968).
11.25 Het Spoor terug: Het rampjaar 1672
Een eeuw nadat de geuzen den Briel innamen en de strijd voor onafhankelijkheid begon, dreigde er al weer een eind te komen aan de Verenigde Nederlanden. In dit jaar waarin de jonge republiek werd aangevallen door Engelse, Franse en Duitse buren, was de ontreddering groot en de verwarring totaal.
In deze vierdelige gedramatiseerde Spoor terug-serie een terugblik op het rampjaar 1672 , met ooggetuigenverslagen, krantenberichten en brieven uit de tijd zelf.
Samenstelling: Mathijs Deen en Luc Panhuysen