OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 27 april 2025
Het was niet te missen: deze week overleed paus Franciscus. Hij schudde het Vaticaan flink op, maar daarin was hij niet uniek volgens OVT-coryfee Jos Palm. Hij ziet opvallende gelijkenissen met paus Johannes XXIII die de kerk dichter bij de moderne tijd bracht. Katholicisme-kenner Palm is te gast.
Verder in OVT: Sheila Sitalsing over Waar ik me voor schaam, excuses voor de Jodenvervolging, Gek van Egypte, historische boeken met Bart Funnekotter en meer.
Excuses voor de Jodenvervolging
Burgemeester Femke Halsema heeft namens de Gemeente Amsterdam excuses aangeboden voor de rol van de gemeente tijdens Jodenvervolging. Wat is er bekend over de Jodenvervolging in de hoofdstad tijdens de Tweede Wereldoorlog? Hoe werd er vlak na de oorlog naar gekeken, en wanneer is de verandering in het denken over de rol van de gemeente begonnen?
Historicus en oud-directeur van het Joods Historisch Museum Judith Belinfante is te gast.
Waar ik me voor schaam
Na het overlijden van haar moeder komt journalist en Volkskrant-columnist Sheila Sitalsing erachter dat haar grootouders ‘fout’ waren in de Tweede Wereldoorlog. Met dit zinnetje over haar grootvader, nagelaten in een documentje op haar moeders computer: ‘Hij was altijd een groot Jodenhater geweest, ik weet niet waarom.’
De schaamte over dit verleden overheerst al snel, ook bij Sitalsing. Toch, of juist daarom, schreef ze: Waar ik me voor schaam. Een instructieboek hoe met dit verleden om te gaan. En over schaamte en totalitaire verleiding, ook in het heden. Sheila Sitalsing is te gast.
Gek van Egypte
De collectie van Jean-Marcel Humbert, egyptoloog en verzamelaar, barstte zo uit zijn voegen dat Humbert een tweede appartement moest huren om de parafenalia onder te brengen. Hij verzamelde duizenden objecten geïnspireerd op het oude Egypte, zoals klokken, speelgoed, servies en posters. Sinds eind vorig jaar is de collectie ondergebracht bij het Rijksmuseum van Oudheden en sinds kort is de tentoonstelling Dromen van Egypte in het museum te zien.
Wat is het belang van deze collectie? En wanneer begint de Egyptomanie? Daniel Soliman, egyptoloog en conservator van het Rijksmuseum van Oudheden is te gast.
Vernieuwende pausen
Het was niet te missen: deze week overleed paus Franciscus. Hij schudde het Vaticaan flink op - iets dat hem niet altijd in dank is afgenomen. Maar daarin was hij niet uniek zegt OVT-coryfee en katholicisme-kenner Jos Palm. Hij ziet opvallende gelijkenissen met paus Johannes XXIII die de kerk in de jaren zestig dichter bij de moderne tijd bracht. Dat deed hij met het Tweede Vaticaanse Concilie (1962-1965), waarvan hij de geestelijk vader was. Palm is te gast.
Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog
De inname van Den Briel in 1572, het Leids Ontzet in 1574 en de moord op Willem van Oranje in 1584. Bij de Tachtigjarige Oorlog denken we aan Holland. Daar zou de strijd tegen Spanje gestreden zijn.
Toch opende deze week het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in hartje Achterhoek in Groenlo. En de conservator van het museum, Godfried Nijs is te gast.
Historische boeken met Bart Funnekotter
Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, en Fresco Sam-Sin.
Deze week is de beurt aan Bart Funnekotter. Hij bespreekt een historisch boek en een tentoonstelling:
-
Elselina - Marja Verbraak
-
De wereld van Johan de Witt - Dordrechts Museum
Lebensborn – Een Kind voor de Führer
Op 12 december 1935 richtte het naziregime Lebensborn op, een geboorteproject dat moest zorgen voor de toename van het ‘Arische ras’. Vijf jaar lang volgde fotograaf Angeniet Berkers de sporen van dit beladen verleden en sprak de kinderen die er ongevraagd deel vanuit hebben gemaakt. Hoe zag dat programma eruit? En wat betekende het voor de levens van deze mensen? Programmamaker Jakob Koolschijn maakte een documentaire over Lebensborn, gebaseerd op het werk van Berkers.