OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 20 april 2025
Deze week zagen we het zoveelste hoofdstuk in Trumps oorlog tegen de zogenaamde on-Amerikaanse elementen. Ditmaal zijn de pijlen gericht op de Harvard-universiteit. Trump roept herinneringen op aan de beruchte jacht op alles dat links zou zijn onder senator McCarthy in de jaren 50. Amerikanist Markha Valenta is te gast.
Verder in OVT: Josephine Baker, de broers Rosselli tegen Mussolini, belasting ontduiken in het oude Rome, de column van Nelleke Noordervliet, historische boeken met Fresco Sam-Sin en meer.
Trump en de nalatenschap van McCarthy
Deze week zagen we het zoveelste hoofdstuk in Trumps oorlog tegen de zogenaamde on-Amerikaanse elementen in zijn Amerika. Ditmaal zijn de pijlen gericht op de eerbiedwaardige Harvard-universiteit, die te woke en te divers zou zijn. Trumps jacht op onwelgevallige elementen op de universiteiten en bij overheidsinstellingen doet herinneringen oproepen aan de beruchte jacht op alles dat links zou zijn onder senator McCarthy in de jaren 50. Maar wat zijn eigenlijk de overeenkomsten? En is de zogenoemde Red Scare van toen wel te vergelijken met de fobie van Trump?
Amerikaniste Markha Valenta komt praten over de communistenfobie van toen, ze vreest dat het onder Trump nu veel erger is dan in de tijd van het zogenoemde McCartyism.
Jezus herrijst op het witte doek
De tafel is gedekt; Jezus zal weldra verraden worden. Daar gaat het over in het nieuwe seizoen van de serie The Chosen, waarin het verhaal van Jezus wordt verteld. 200 miljoen mensen keken al naar de serie en nu zijn de eerste afleveringen van het nieuwe seizoen zelfs te zien in de bioscoop.
Maar wat voor beeld geeft deze serie van Jezus? En is deze verfilming van het paasverhaal uniek? Religiewetenschapper Ernst van den Hemel is te gast.
Josephine Baker
De nieuwe tentoonstelling ‘Josephine Baker, een leven vol verzet’ in het Verzetsmuseum laat een andere Josephine zien dan de meeste mensen kennen. Ze was één van de beroemdste artiesten uit de twintigste eeuw, die vooral bekend stond als de Afro-Amerikaanse entertainer in het beroemde bananenrokje. En ze wierp zich op als gewiekste verzetsvrouw en spion voor de bevrijding van Frankrijk tijdens het nazi-regime, en streed als burgerrechtenactivist voor gelijkwaardigheid in de Verenigde Staten. Hoe verrassend is deze nieuwe expositie?
Jazz-zangeres Denise Jannah bezocht de nieuwe tentoonstelling voor OVT en is te gast.
Belasting ontduiken in het oude Rome
Ontsnappen aan de fiscus – het is van alle tijden. Af en toe komen berichten naar buiten van beroemdheden en multinationals die zich hieraan wagen, maar ook in de klassieke oudheid wist men al hoe het spel gespeeld werd. Dat blijkt uit een papyrusrol van zo’n tweeduizend jaar geleden, gevonden in de woestijn van Judea.
Classicus Raphaël Hunsucker is bij ons om te vertellen over deze bijzondere vondst.
De broers Rosselli tegen Mussolini
Op 9 juni 1937 werden twee Italiaanse broers gruwelijk vermoord in een Normandisch kuuroord. De moord op Carlo en Nello Rosselli is nooit opgehelderd, maar gebeurde allicht op bevel van Mussolini. De fratelli Rosselli waren immers antifascisten van het eerste uur.
Wie waren de broers Rosselli? En wat maakte hen zo gevaarlijk voor het fascistische regime in Rome? Schrijver Luc Rasson schreef er het boek Voor alles komt de daad over en is te gast.
Historische boeken met Fresco Sam-Sin
Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, en Fresco Sam-Sin.
Deze week is de beurt aan Fresco Sam-Sin. Hij bespreekt drie historische boeken:
-
Biografie van de Noordzee - Arie Kok
-
Kofferverhalen - Karin Amatmoekrim, Abdelkader Benali en Adriaan van Dis
-
Het paradijs van de arbeider - De tentoonstelling in 't Schip en het boek
Liefste Lies #6: Laatste brieven
In de jaren 40 en 50 wordt de Limburgse Lies overspoeld door honderden liefdesbrieven van mannen, waaronder cabaretier Toon Hermans, en een enkele vrouw. Ze ontvangt huwelijksaanzoeken, fotoverzoeken en hartstochtelijke smeekbeden – allemaal geloven ze dat zij de ware is. Maar Lies laat ze stuk voor stuk in de steek. Wie was deze mysterieuze vrouw die zoveel verlangen opwekte? Voor wie zal ze kiezen? En hoeveel vrijheid had zij in die tijd eigenlijk om te kiezen? De zesdelige podcast Liefste Lies vertelt haar verhaal en schetst tegelijkertijd een hedendaags portret van liefde, vrijheid en het verlangen om iets te zijn in het leven.
Deze serie werd gemaakt door Heleen Hummelen en Wieky de Boer. De serie is een coproductie van Autres Directions, Aldus’ producties en OVT en is mogelijk gemaakt door financiële steun van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.