OVT

OVT 13 april 2025

Ze is een van de meest bekende Nederlandstalige schrijfsters ter wereld. Kartini, heet ze. Ze leefde aan het einde van de 19e eeuw op Java, en streed voor gelijke rechten voor vrouwen. We gaan het hebben over het nieuwe boek 'De mooiste brieven van Kartini' met historicus Lara Nuberg en journalist Feba Sukmana.

Verder in OVT: De Passie van Shishani, Breaking the Silence, de column van Sana Valiulina, historische boeken met Wim Berkelaar en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Breaking the Silence

‘Hiroshima. Het leek op Hiroshima’, zegt een anonieme Israëlische officier over de totale vernietiging in Gaza. Klokkenluidersorganisatie ‘Breaking the Silence’ publiceerde deze week een rapport met het verhaal van deze officier en van meer anonieme militairen

Wat zeggen deze nieuwe getuigenissen over de geweldinstructies voor Israëlische soldaten? En wat voor organisatie is ‘Breaking the Silence’ eigenlijk, die soldaten aan het praten krijgt over hun eigen genadeloze optreden? Erella Grassiani, antropoloog en Israël-kenner, is aan de lijn vanuit Israël.

Florence Price en de Passie van Shishani

Singer-songwriter Shishani Vranckx schreef met muziekcollectief Pynarello een eigentijdse Matthäus-passion. Ze staan zondagavond in het Muziekgebouw met Passie van Shishani. Shishani liet zich inspireren door componist Florence Price (1887 – 1953), de eerste Afro-Amerikaanse vrouw wiens symfonieën werden uitgevoerd. Haar werk werd goed ontvangen, maar ze raakte toch in de vergetelheid. Wat is er bekend over het leven van Price? En waarom grijpt Shishani met het herschrijven van de blockbuster van de klassieke muziek juist op haar terug? Singer-songwriter Shishani is te gast.


Shishani gaat met het Pynarello ensemble door het land om de ‘Passie van Shishani’ te spelen, meer informatie en tourdata zijn via deze link te vinden.

Kartini ongecensureerd

Ze is een van de meest bekende Nederlandstalige schrijfsters ter wereld. Kartini, heet ze. Ze leefde aan het einde van de 19e eeuw op Java, en streed voor gelijke rechten voor vrouwen. In Indonesië wordt haar geboortedag elk jaar groots gevierd, maar in Nederland is ze weinig bekend.   

Maar na haar dood, gingen Indonesië, én Nederland, met haar nalatenschap aan de haal. Dat wordt rechtgezet in het nieuwe boek, De mooiste brieven van Kartini. Ingeleid en geselecteerd door historicus Lara Nuberg en journalist Feba Sukmana, beiden te gast.

Informatie over de boekpresentatie van De mooiste brieven van Kartini op maandag 14 april as in de Tolhuistuin te Amsterdam is te vinden via deze link.

Jan Patat: de lachende frietzak

Lelijk, vreemd en een Nederlands icoon: Jan Patat. Het is misschien wel het bekendste snackbar-straatmeubilair; een manshoog beeld van een knipogende patatzak die zijn eigen friet aan het eten is. Het vreemde beeld is een waar cultfiguur geworden, maar wat is zijn verhaal?

Journalist Elja Looijestijn maakte de audiodocumentaire Het mysterie van de lachende frietzak en is te gast.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Wim Berkelaar. Hij bespreekt drie historische boeken:

  • Oorlog zonder genadeKoos-Jan de Jager

  • Meesters van de magie - Ruud Vermeer

  • Hoe de liefde vergleed - Kiki Amsberg

De column van Sana Valiulina

Deze week is de column van Sana Valiulina.

Liefste Lies #5: Klem

In de jaren 40 en 50 wordt de Limburgse Lies overspoeld door honderden liefdesbrieven van mannen, waaronder cabaretier Toon Hermans, en een enkele vrouw. Ze ontvangt huwelijksaanzoeken, fotoverzoeken en hartstochtelijke smeekbeden – allemaal geloven ze dat zij de ware is. Maar Lies laat ze stuk voor stuk in de steek. Wie was deze mysterieuze vrouw die zoveel verlangen opwekte? Voor wie zal ze kiezen? En hoeveel vrijheid had zij in die tijd eigenlijk om te kiezen? De zesdelige podcast Liefste Lies vertelt haar verhaal en schetst tegelijkertijd een hedendaags portret van liefde, vrijheid en het verlangen om iets te zijn in het leven.

Deze serie werd gemaakt door Heleen Hummelen en Wieky de Boer. De serie is een coproductie van Autres Directions, Aldus’ producties en OVT en is mogelijk gemaakt door financiële steun van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.