OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 6 april 2025
Deze week kondigde Trump nieuwe importheffingen aan. Zijn beleid grijpt terug op de zogenoemde Smoot-Hawley Tariff Act uit 1930. Wat hield die act in en is er een les uit te trekken voor de maatregelen van Trump nu? Amerikanist Casper Thomas is te gast.
Verder in OVT: Zoon van foute ouders, De graaf van Monte-Cristo, de column van Abdelkader Benali, historische boeken met Sanne Frequin en meer.
Over de rand laait vuur
Over de rand laait vuur is het nieuwe boek van historicus Chris van der Heijden over het leven van zijn omstreden ouders. Zijn vader was lid van de SS, vocht aan het Oostfront en was commandant van de beruchte Landwacht, zijn moeder was lid van de NSB en een fanatieke nationalist.
Hoe was het voor Van der Heijden om het boek te schrijven, zo'n 25 jaar na zijn bediscussieerde boek 'Grijs verleden'? En kun je wel tegelijkertijd zoon en historicus zijn? Van der Heijden is te gast.
De graaf van Monte-Cristo
Wraak is het sleutelbegrip van de nieuwe verfilming van Le comte de Monte-Cristo, de epische 19de-eeuwse roman van Alexandre Dumas. Edmond Dantès, een 19-jarige zeeman, staat op het punt om met zijn geliefde te trouwen, maar zijn leven neemt een andere draai als hij er valselijk van wordt beschuldigd een aanhanger van Napoleon te zijn.
Le comte de Monte-Cristo (De graaf van Monte-Cristo) speelt zich af in het chaotische post-napoleontische Frankrijk. Wat vertelt dit verhaal over die tijd? Napoleon-kenner Bart Funnekotter is te gast.
De Smoot-Hawley Tariff act
Deze week kondigde Trump de importheffingen aan, voor goederen uit landen die tarieven hebben op Amerikaanse producten. De dag zal volgens de Amerikaans president de boeken ingaan als bevrijdingsdag. Met de importheffingen grijpt Trump terug op de zogenoemde Smoot-Hawley Tariff Act onder president Herbert Hoover, die is begonnen in 1930.
Maar wat hield die act in, en wat waren de gevolgen van die verhoogde importtarieven wereldwijd en voor Amerika? En is er een les uit te trekken voor de maatregelen van Trump nu? We vragen het aan Amerikanist Casper Thomas.
Relieken van een millennial-heilige
Deze maand wordt de computerprogrammeur Carlo Acutis heilig verklaard. Acutis is jong gestorven, hij zal de eerste heilige millennial worden. De aanstaande heiligverklaring levert een explosie aan relieken op, die worden aangeboden via webshops. Maar alleen de kerk mag relieken uitgeven en verkoop is verboden. Een dot vermeende haren van Acutis leverde al 2000 dollar op. Hoe gaat de kerk hiermee om? En hoe is een authentieke reliek van namaak te onderscheiden?
Te gast is middeleeuwenkenner Sanne Frequin.
Historische boeken met Sanne Frequin
Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, en Fresco Sam-Sin.
Deze week is de beurt aan Sanne Frequin. Zij bespreekt drie historische boeken:
-
De geboorte van de stad - Erik Schmitz e.a.
-
Geschrapt, uitgegomd, gewist - Titiou Lecoq
-
Het verdriet van Elisabeth van Culemborg - Wijnand W. Mijnhardt
Liefste Lies #4: Hartstocht
In de jaren 40 en 50 wordt de Limburgse Lies overspoeld door honderden liefdesbrieven van mannen, waaronder cabaretier Toon Hermans, en een enkele vrouw. Ze ontvangt huwelijksaanzoeken, fotoverzoeken en hartstochtelijke smeekbeden – allemaal geloven ze dat zij de ware is. Maar Lies laat ze stuk voor stuk in de steek. Wie was deze mysterieuze vrouw die zoveel verlangen opwekte? Voor wie zal ze kiezen? En hoeveel vrijheid had zij in die tijd eigenlijk om te kiezen? De zesdelige podcast Liefste Lies vertelt haar verhaal en schetst tegelijkertijd een hedendaags portret van liefde, vrijheid en het verlangen om iets te zijn in het leven.
Deze serie werd gemaakt door Heleen Hummelen en Wieky de Boer. De serie is een coproductie van Autres Directions, Aldus’ producties en OVT en is mogelijk gemaakt door financiële steun van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.