OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 30 juni 2024
Na exact 100 jaar keren de Olympische Spelen deze zomer terug naar Parijs. in de beginjaren waren de spelen zo'n grote puinhoop dat het voortbestaan aan een zijden draadje hing. We keren terug naar die tijd met historicus Ivo van de Wijdeven.
Verder in OVT: Keti Koti, Franse verkiezingen, boeken met Fresco Sam-Sin, de column van John Jansen van Galen en meer.
Keti Koti
Het herdenkingsjaar slavernijverleden wordt op 1 juli tijdens Keti Koti afgesloten. Waarom leidt de viering van de afschaffing van slavernij nog altijd tot politieke controverse? En wat is eigenlijk de geschiedenis van de Keti Koti herdenking in Nederland?
Voor de tentoonstelling Herdenken en Helen van Imagine IC werden verschillende gesprekken over de rol van herdenken van het slavernijverleden gevoerd. Jules Rijssen is gespecialiseerd in cultureel erfgoed en verbonden aan Imagine IC. Markus Balkenhol promoveerde op herdenken van slavernij in Nederland. Ze werkten mee aan de tentoonstelling en zijn te gast.
Het begin van de Olympische spelen
Na exact 100 jaar keren de Olympische Spelen deze zomer terug naar Parijs. Inmiddels is het een groots en gelikt evenement, maar daar zag het in de beginjaren helemaal niet naar uit; het was in die tijd zo'n grote puinhoop dat het Olympische voortbestaan aan een zijden draadje hing.
Met historicus Ivo van de Wijdeven keren we terug naar die tijd, waarin literatuur nog een vast onderdeel van de Olympische Spelen was.
Franse verkiezingen en de populistische revolte
Dat Frankrijk kiest voor extreemrechts lijkt zeer waarschijnlijk. De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vindt vandaag, op 30 juni, plaats. Het is onderdeel van een politieke gok van president Macron, die krap drie weken geleden deze verkiezingen uitriep als reactie op zijn nederlaag tijdens de Europese Verkiezingen. Toen won het extreemrechtse Rassemblement National. 'Macron, of de extremen', is de boodschap.
Als extreemrechts wint, is dat het Franse toppunt van een beweging die Marijn Kruk, historicus en voormalig correspondent in Parijs, een populistische revolte noemt. Hoe hebben deze ideologieën zo stevig wortel kunnen schieten in Frankrijk? En hoe houdt het verband met de radicaalrechtse wind die door het Westen waait?
Dat vertelt Marijn Kruk in het deze week verschenen boek Opstand: de populistische revolte en de strijd om de ziel van het Westen en hij is te gast.
De geschiedenis van het presidentieel debat
Afgelopen donderdag vond het eerste presidentieel debat plaats in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november. Het debat zorgde voor onrust binnen de Democratische Partij. Niet zonder reden; in de geschiedenis van de Amerikaanse democratie zijn debatten vaak bepalend geweest.
We praten hierover met Amerikanist Sara Polak.
Boeken met Fresco Sam-Sin
Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin.
Deze week is de beurt aan Fresco Sam-Sin. Hij bespreekt drie historische boeken:
- Erika Prins - Het Indische licht
- Egbert Fortuin - Indische adel
- Zeinab Badawi (vert. Bep Fontijn) - Afrika
Eén van deze boeken is deze maand het winboek! Maak kans door te reageren op onze socials of te mailen naar: ovtboek@vpro.nl.
Het Spoor Terug: De uitvinder van Twijfelachtig #1
Één dag voor Keti Koti herhalen wij een bijzondere tweedelige documentaire De uitvinder van Twijfelachtig die twintig jaar geleden werd gemaakt door OVT-programmamaker Katinka Baehr.
Een verhaal over Jan Ernst Matzeliger, de man die tot slaaf werd gemaakt op een plantage in Suriname en uiteindelijk uitvinder werd van de revolutionaire schoenzwikmachine in de Verenigde Staten.
Hoe is zijn leven verlopen? En waarom zijn er in de VS kinderboeken en puzzels over hem maar is hij in Suriname vrijwel onbekend? Of is dat inmiddels veranderd?