OVT

OVT 26 mei 2024

Na de uitslag van de laatste parlementsverkiezingen was het een veelgehoorde analyse: Nederlanders stemmen in grote getalen op protestpartijen. De oorsprong van de protestpartij wordt vaak geplaatst bij Pim Fortuyn. Maar historicus Robin te Slaa vertelt over een langere geschiedenis van proteststemmen in zijn nieuwe boek 'De Rapaille Partijen'. Hij is te gast.

Verder in OVT: Ierland en de Palestijnen, de adoptiekwestie, piramides, historische boeken, de column van Abdelkader Benali en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Ierland en de Palestijnen

Deze week kondigden verschillende Europese landen aan de Palestijnse staat te gaan erkennen. Een van die landen is Ierland. Premier Simon Harris lichtte als volgt zijn keuze toe: “Uit onze eigen geschiedenis weten we wat het betekent: erkenning is een daad met krachtige politieke en symbolische waarde”.  Ierland lijkt al langer uitzonderlijk pro-Palestijns lijkt te zijn. Welke geschiedenis bedoelt Harris, en hoe zijn de Ieren solidair met de Palestijnen?

Dat vertelt Ierland-historicus Joost Augusteijn van de Universiteit Leiden.

De succesvolle emancipatie van de nerd

Een nerd zijn was lang niet bepaald iets om te vieren. Toch is dat precies wat dit weekend gebeurt in België, op het zogeheten Nerdland Festival. En volgende week vindt er in Nijmegen een soortgelijk festival plaats me de naam: Night of the Nerds.

Historicus Laurens Bluekens ziet het als het zoveelste bewijs dat de nerd de laatste jaren een opvallende emancipatie doormaakt. Hij is te gast over de geschiedenis van sul tot succes.

Het verleden van de adoptiekwestie

Minister Weerwind heeft deze week aangekondigd dat nieuwe adopties uit het buitenland onmiddellijk worden stopgezet. Dit besluit geeft een nieuwe wending aan het maatschappelijk debat dat al sinds de negentiende eeuw loopt. Moeten we kinderen uit het buitenland adopteren? De geschiedenis van buitenlandse adoptie is beladen met misstanden en schandalen, maar ook met ontroerende verhalen over een voor veel kinderen elders onbereikbare toekomst. Hoe is ons denken over adoptie door de geschiedenis heen verschoven?

Hoogleraar sociale geschiedenis Marlou Schrover van de Universiteit Leiden is te gast om deze complexe geschiedenis uiteen te zetten.

De Rapaille Partijen

Na de uitslag van de laatste parlementsverkiezingen was het een veelgehoorde analyse: Nederlanders stemmen in grote getalen op protestpartijen. De oorsprong van partijen die boven alles ageren tegen het politieke establishment wordt vaak geplaatst rond de komst van Pim Fortuyn. Maar in de geschiedenis zie je de opkomst van protestpartijen al veel eerder in de Nederlandse democratie, zo stelt historicus Robin te Slaa in zijn boek De Rapaille Partijen. Waarom kwamen de eerste protestpartijen op? En als we bekijken hoe het deze partijen is vergaan, kunnen we dan meer leren over het huidige politieke klimaat?

Historicus Robin te Slaa schreef het boek De Rapaille Partijen en is te gast.

Het mysterie van de piramides

Nieuw onderzoek wijst erop dat er vroeger een rivier stroomde langs Egyptische piramides die nu midden in de woestijn liggen. Het is een nieuw stukje in de puzzel waar de oude Grieken zich al over bogen: hoe zijn deze legendarische graftombes ooit gebouwd? Is het einde van dit eeuwenoude archeologische vraagstuk nu eindelijk in zicht, of is er meer nodig om de mystiek rond de piramides weg te nemen?

We vragen het aan Daniel Soliman, Egyptoloog aan de Universiteit Leiden, en conservator van de collectie Egypte en Nubië bij het Rijksmuseum van Oudheden.

Boeken met Annelien de Dijn

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Annelien de Dijn. Zij bespreekt 3 historische boeken:

  • Joshua Livestro - Een volmaaktere unie
  • Hein de Haas - Hoe migratie echt werkt
  • Michael Wolff - De val

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebook of Twitter in de gaten.

De column van Abdelkader Benali

Het Spoor Terug: Missie Madurai

Verspreid in archieven over de hele wereld liggen honderden pagina’s vooralsnog onontcijferde VOC-verslagen. Ze vertellen de verhalen van mensen in dienst van de VOC die de opdracht kregen om zogenaamde ‘Hofreizen’ te maken. De missie was om af te reizen naar ver gelegen vorstelijke hoven en daar op diplomatieke wijze verdragen te sluiten met lokale machthebbers. Dit gold ook voor de missie van Hendrik van Reede van Drakesteijn, die in 1668 beladen met geschenken het binnenland van India introk om in Madurai audiëntie te zoeken bij de lokale machthebber. Luister naar een moeizame tocht met opstandige olifanten, diplomatieke schofferingen en sluikse hovelingen in Het Spoor Terug: Missie Madurai.

Deze documentaire is mogelijk gemaakt door de samenwerking met historicus Lennart Bes en Markus Vink, die het verslag van van Rheede ontcijferde en annoteerde. De Missie Madurai is een spoor van Joris Oosterbeek en Mathijs Deen.