OVT

OVT 25 februari 2024

Een bruisend kunstenaarsoord, bij die woorden denk je misschien niet direct aan Volendam. Maar eind negentiende eeuw was dit heel anders; in totaal streken daar zo’n 1400 kunstenaars neer, waaronder 200 vrouwen. Wat trok hen aan; de Volendamse mens, of het uitzicht op de Zuiderzee?
In zijn zojuist verschenen boek De ontdekking van Holland schetst Jan Brokken deze verdwenen wereld. Hij is te gast.

Verder in OVT: Een nieuwe vondst in het BvD archief, Phillipp Blom over de historische roman Dieven van het licht, de column van John Jansen van Galen, Mina & Mevrouw #4 en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Volendam als kunstenaarswalhalla

Als je denkt aan een bruisend kunstenaarsoord, dan denk je misschien niet direct aan Volendam. Maar eind negentiende eeuw was dit heel anders; in totaal streken daar zo’n 1400 kunstenaars neer, waaronder 200 vrouwen. Wat trok hen aan; de Volendamse mens, of het uitzicht op de Zuiderzee?

In zijn zojuist verschenen boek De ontdekking van Holland schetst Jan Brokken deze verdwenen wereld. Hij is te gast.

Dieven van het licht

Vluchten voor het geweld van de 80-jarige oorlog, naar een wereld vol grote schilders, denkers en geestelijken om daar een beter leven op te bouwen; hierover gaat de nieuwe schelmenroman van Philipp Blom getiteld: Dieven van het licht. Met het verhaal biedt hij een inkijk in de wereld van de 16e eeuw, en houdt hij onze huidige tijd een spiegel voor.

Historicus Philipp Blom is te gast en vertelt meer. 

 

 

Nieuwe vondst in het BVD-archief

Parool-journalist Teun Dominicus dook de afgelopen maanden intensief in de archieven van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Hij is zondag te gast en vertelt over een nieuwe vondst.

De bewapening van de ruimte

Amerikaanse inlichtingendiensten maken zich zorgen over de ontwikkeling van een nieuw Russisch ruimtewapen, zo berichtte deze week verschillende media. Wat is er bekend over dit vermeende nieuwe wapen? En wat weten we over de bewapening van de ruimte vanuit de geschiedenis?

Historicus en analist Ivo van de Wijdeven is te gast en vertelt meer.

Column van John Jansen van Galen

Boeken met Fresco Sam-Sin

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan filoloog Fresco Sam-Sin. Hij bespreekt:

  • Inge Misschaert - Verzameld! Gepassioneerde verzamelaars door de eeuwen heen
  • Inger Leemans & Caro Verbeek (red.) - De neuswijzer
  • Ons koloniale verleden in 50 voorwerpen

Het Spoor Terug: Mina & Mevrouw #4: Steun en toeverlaat

De oorlog betekende het einde van een tijdperk. Terwijl de bommen om het kasteel suisden, toonden Mina en Mevrouw zich daadkrachtiger dan ooit. Mevrouw runde het huishouden als een bedrijf. Mina verwierf de positie van aangenomen dochter. Een drama in beide families bond de twee vrouwen.

Met dagboekexpert Arianne Baggerman buigt Maartje zich over de historische waarde van haar overgrootmoeders dagboek. Het biedt een uniek vrouwelijk perspectief op het dagelijks leven tijdens de oorlog op Walcheren. Maar vertelt het ook het verhaal van Mina? 

Mina & Mevrouw van Maartje Duin is een achtdelige podcastserie, met een exclusief online te beluisteren epiloog. Vanaf zondag 4 februari elke week in OVT, en in je favoriete podcastapp.