OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 23 juni 2024
Of je nou zelf gelovig bent of niet; het idee van een God is te begrijpen. Maar waarom geloven mensen eigenlijk in de duivel? In het boek 'Satan', laten verschillende Belgische academici hun licht schijnen op deze vraag. Een van hen, Danny Praet, is te gast.
Verder in OVT: Eten van Moeder Aarde, de eerste Nederlandse platen, de omvolkingstheorie, Imme Dros, historische boeken en meer.
Eten van Moeder Aarde
Precies 50 jaar geleden kwam het kookboek Eten van Moeder Aarde in Nederland op de markt. Met wereldwijd 3,5 miljoen verkochte exemplaren zou het voor een revolutie zorgen in hoe veel mensen over eten nadenken.
Dirk-Jan Verdonk is historicus en verbonden aan de World Society for the Protection of Animals. Hij legt uit wat het boek inhoudt en wat er zo bijzonder aan is.
De eerste Nederlandse platen
De grammofoonplaat is een van de beroemdste uitvindingen van de 19e eeuw. Maar wat waren eigenlijk de allereerste opnames die in Nederland werden gemaakt toen de technologie zijn opmars maakte? Verzamelaar Rinus Blijlevens ontdekte opnames van het Wilhelmus gespeeld door Duitsers, geluiden van vogel-imitatoren en zingende marktkoopmannen.
Samen met restaurateur Harry Coster heeft Rinus Blijleven deze historische opnames op een CD gezet, die binnenkort wordt uitgebracht. Hij is te gast.
De omvolkingstheorie
Beoogd minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber, raakte in opspraak door haar uitspraken over de 'omvolkingstheorie'. Bij de hoorzitting aankomende maandag zal het ongetwijfeld over deze uitspraken gaan. Hoewel de theorie al ongeveer twintig jaar in Nederlandse radicaal rechtse kringen circuleert heeft ze internationaal een langere geschiedenis. Wat maakt deze theorie zo omstreden en wat zegt het over de stand van de politiek?
Annelotte Janse is gespecialiseerd in de historische internationalisering van extreemrechts en is te gast.
Imme Dros en Ada van Holland
'Het fijne aan schrijven voor kinderen is dat je een groot probleem simpel kunt neerzetten', zegt Imme Dros, legendarische schrijver en vertaler van tientallen veelgeprezen boeken. En dat doet ze in haar nieuwe jeugdboek Ada. Gevangen op twee eilanden. Het verhaal speelt zich af in de 13e eeuw, met als hoofdpersoon Ada, de dochter van de graaf van Holland. Over haar leven is weinig bekend, maar wel dat ze via Texel in gevangenschap op het Engelse platteland belandde.
Wat is het probleem van Ada? En lijkt Ada op Imme, die opgroeide op Texel en als jonge vrouw in Engeland terechtkwam? Imme Dros is te gast.
Waarom we in de duivel geloven
Afgezien van de vraag of God echt bestaat, kunnen we wel stellen dat er tal van argumenten bestaan om in God te geloven. Zo geeft een geloof in God het leven zin en hoop, en het gevoel dat er – in deze wereld of na de dood - zoiets als rechtvaardigheid bestaat. Maar waarom mensen ook in de duivel geloven is een stuk minder evident.
In het boek Satan, een geschiedenis van de duivel laten verschillende Belgische academici hun licht schijnen over deze vraag. Een van hen, Danny Praet, is te gast.
Boeken met Wim Berkelaar
Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin.
Deze week is de beurt aan Wim Berkelaar. Hij bespreekt drie historische boeken:
- Salman Rushdie (vert. Karina van Santen en Martine Vosmaer) - Mes. Gedachten na een poging tot moord
- Roel van Duijn - Schoonvader van Poetins geheim agent
- Lin Jaldati & Eberhard Rebling (vert. Johan Meijer, Diete Oudesluijs, Rimco Spanjer en Sander Stotijn) - Lied van verzet. Het bijzondere verhaal van twee bewoners van ‘t Hooge Nest
Het Spoor Terug: Verborgen Verbanden #3
De grootmoeder van schrijver Reggie Baay werkte begin twintigste eeuw als contractarbeider in Deli op Sumatra. In Verborgen Verbanden; een onbekende koloniale erfenis probeert Reggie meer over zijn oma en haar dagelijks leven te weten te komen.
De geschiedenis van Deli en de contractarbeiders is een gruwelijke en Reggie merkt dat hij moeite heeft om zich daartoe te verhouden. Hoe gaan andere kleinkinderen van contractarbeiders daarmee om? Reggie spreekt onder andere met Michiel Eduard Donkersloot, die al jarenlang bijna obsessief de geschiedenis van zijn oma probeert te ontrafelen.
Verborgen Verbanden is een driedelige podcast van Reggie Baay en Emmie Kollau voor het Van Abbemuseum Eindhoven. Productie door Aldus’ producties, de muziek was van Yariv Vroom, mixage Arno Peeters. De serie is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds en Mondriaan Fonds.
In het Van Abbemuseum Eindhoven is tot en met voorjaar 2026 de tentoonstelling Verborgen Verbanden te zien waarin het museum zijn eigen koloniale verleden ontrafelt.